Biztos módszer: így lehet igazán szép a gyermekkor

2012. 12. 22.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A Gyermekkor Alapítvány csak egy az alapítványok megszámlálhatatlan kavalkádjában, és neve hallatán nem igazán "ugrik be" azonnal, vajon miért is alakulhatott, mire vállalkozott létrehozója.
Az eligazodást nem könnyíti meg, hogy Kemény János, a Madarász utcai Gyermekkórház főorvosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke többször is hangsúlyozza: Gyermekkor, így, rövid "o-val", nem pedig Gyermekkór a nevük.


– Vagyis nem a kórok, nem a betegségek állnak az alapítvány céljainak, lényegének középpontjában, hanem a beteg gyermekek. Nagy szükségét éreztük az alapítvány létrehozásának 1990-ben, mikor a kórház, valamint a hozzá tartozó rendelőintézet dolgozóinak elhatározásából megszületett a Gyermekkor Alapítványunk – idézi fel. – A célok és feladatok egyértelműek voltak: a jobb, eredményesebb betegápolás, a gyógyítás, a kényelmesebb kórházi tartózkodás, az itt dolgozók továbbképzése és kedvezőbb munkakörülményeinek megteremtése mindenképpen aktuális, fontos kórházi közügynek számított. 

– Most, több mint egy évtized elteltével már alkalom kínálkozik az összegzésre, "leltár" készítésére: vajon a kezdeti elképzelésekből mit sikerült megvalósítani? Él és működik az alapítvány, vagy csak "elvan" a többi közt, gyarapítva az amúgy sem csekély hasonló civil szervezetek számát?

– Az alapítvány non-profit, közhasznú besorolásban működik, és nem csak papíron. Egy kórházban mindig zajlik az élet, ez nem állóvíz, itt naponta új és új kihívásokkal találkozunk – mondja a főorvos. – Szerencsére van miről beszámolnunk. Példaértékű segítőszándékkal és összefogással találkoztunk az elmúlt évek során. Az alapítványnak nincs saját pénze, nem rendelkezik tőkével, de az adózók egy százalékos felajánlása, magánszemélyek és intézmények támogatása révén 200 milliós értékkel tudtuk gazdagítani a kórházat. Hogy milyen értékekről van szó? Néhány példa is jól szemlélteti, hogy az adományforintok megfelelő helyre kerültek. Hat éve közösen működünk a Heim Pál Gyermekkórházzal, bár nekik is van saját alapítványuk, természetesen segít egyik intézet a másiknak, ahol szükséges. Szűknek bizonyult az intenzív osztályunk, az elmúlt évben sikerült 25 milliós költségráfordítással hozzájárulnunk bővítéséhez, a többi szükséges összeget a Fővárosi Önkormányzat pótolta. Ebben az évben a sebészet bővült, ehhez az alapítvány 15 millióval járult hozzá. Most több gyermeket tudunk itt fogadni, 40-re nőtt az ágyszám. Daganatos kis betegek műtése, kezelése történik nálunk, és heti három sebészeti ügyeletet is vállalunk.


Tájékoztatása szerint a Madarász utcai Gyermekkórház sokféle feladatot lát el, van például koraszülött osztály, ennek modernebb felszerelése is megtörtént a közelmúltban. Olyan kis, hordozható ultrahang-készülékeket vettek, amelyek beférnek az inkubátorokba is, de hat inkubátorral bővítették az inkubátorparkot is. 

– Az orvosi műszerek, berendezések állandóan fejlődnek, a modernebbekkel eredményesebben gyógyítunk, viszont drágák – magyarázza. – Vettünk a koraszülött osztályra kékfény-készülékeket, infúziós pumpákat, és berendeztünk "anyaszobákat". A 2x4 ágyas szobákban itt lakhatnak a távolról érkező mamák, amíg kicsinyeik ápolásra szorulnak. Kaptunk korszerű defibrillátort egy sportolótól, aki állandó támogatónk. Ez a készülék nélkülözhetetlen az újraélesztésnél. A régi készülékünk már 20 esztendős volt, az új könnyű, modern, pillanatok alatt üzembe helyezhető, és a gyermekek sürgősségi ellátását nagyban elősegíti, de szívritmuszavar, hirtelen szívmegállás esetén is rendkívül hasznos. Beszélhetnénk az új ultrahang-szobánkról, egyéb korszerű gyógyászati eszközök megvásárlásáról, műszerparkunk bővítéséről, új gyógyászati eljárások bevezetéséről és az egészségügyi személyzet állandó továbbképzésének finanszírozásáról is, hiszen ezek mind a jobb gyógyító munkát, a betegek elviselhetőbb kórházi tartózkodását szolgálják.

– Észak-Pest gyermekeinek ellátásán túl bizonyos területeken az egész országból fogadnak kis betegeket, a feladatok nem csökkennek. Eredményes munkájukban, mondhatni, tevékenyen részt vesz az alapítvány. Tevékenyen, és sikerrel. Mi az a mozgatóerő, amely ébren és életben tartja e több mint egy évtizedes alapítványt, miközben sok hasonló "kidől" a sorból, eltűnik, megszűnik érdektelenség, aktív támogatás híján?

– A titok éppen az, hogy nincs titkunk. Ez kórház, nyílt intézmény. Ide bárki bejöhet, nem csak azok, akik gyermekeiket, unokáikat ránk bízzák, betegségük idején – hangsúlyozza Kemény János. – Mi nem házalunk, nem gyűjtünk pénzt az alapítvány égisze alatt, nem kéregetünk alkalmi adományokat, de a spontán felajánlásokat szívesen fogadjuk, mindig megmutatva, visszaigazolva, hogy mire költöttük, miként hasznosítottuk. Az évek során így kialakult egy bizalmi légkör a minket segítők és az alapítvány között. Ezt szeretnénk a továbbiakban is életben tartani, mert a társadalom megértésére, a civil segítségre ezután is nagy szükségünk lesz.

És úgy tűnik, a jó ügy a legbiztosabb kulcs a szívekhez.

Forrás: MTI

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
3 793
Aktív eset:
1 432
Gyógyult:
1 856
Elhunyt:
505
Karanténban:
11 616
Mintavétel:
169 960
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.05.27. 06:59

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Májusi akció

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cationorm® műkönny szemcsepp

10 ml

2 535 Ft

253,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax DUO 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 020 Ft

1010 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® oldatos szemcsepp

10 ml

1 520 Ft

152 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 590 Ft

215,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 970 Ft

19,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Idelyn Beliema® Effect hüvelytabletta

10 db

3 400 Ft

340 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 410 Ft

24,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Rapid Forte 400 mg lágy kapszula

20 db

2 250 Ft

112,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resistant vízálló sebtapasz

28 db

680 Ft

24,3 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 220 Ft

22,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 970 Ft

98,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el