Biztos módszer: így lehet igazán szép a gyermekkor

2012. 12. 22.
|
A Gyermekkor Alapítvány csak egy az alapítványok megszámlálhatatlan kavalkádjában, és neve hallatán nem igazán "ugrik be" azonnal, vajon miért is alakulhatott, mire vállalkozott létrehozója.
Az eligazodást nem könnyíti meg, hogy Kemény János, a Madarász utcai Gyermekkórház főorvosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke többször is hangsúlyozza: Gyermekkor, így, rövid "o-val", nem pedig Gyermekkór a nevük.


– Vagyis nem a kórok, nem a betegségek állnak az alapítvány céljainak, lényegének középpontjában, hanem a beteg gyermekek. Nagy szükségét éreztük az alapítvány létrehozásának 1990-ben, mikor a kórház, valamint a hozzá tartozó rendelőintézet dolgozóinak elhatározásából megszületett a Gyermekkor Alapítványunk – idézi fel. – A célok és feladatok egyértelműek voltak: a jobb, eredményesebb betegápolás, a gyógyítás, a kényelmesebb kórházi tartózkodás, az itt dolgozók továbbképzése és kedvezőbb munkakörülményeinek megteremtése mindenképpen aktuális, fontos kórházi közügynek számított. 

– Most, több mint egy évtized elteltével már alkalom kínálkozik az összegzésre, "leltár" készítésére: vajon a kezdeti elképzelésekből mit sikerült megvalósítani? Él és működik az alapítvány, vagy csak "elvan" a többi közt, gyarapítva az amúgy sem csekély hasonló civil szervezetek számát?

– Az alapítvány non-profit, közhasznú besorolásban működik, és nem csak papíron. Egy kórházban mindig zajlik az élet, ez nem állóvíz, itt naponta új és új kihívásokkal találkozunk – mondja a főorvos. – Szerencsére van miről beszámolnunk. Példaértékű segítőszándékkal és összefogással találkoztunk az elmúlt évek során. Az alapítványnak nincs saját pénze, nem rendelkezik tőkével, de az adózók egy százalékos felajánlása, magánszemélyek és intézmények támogatása révén 200 milliós értékkel tudtuk gazdagítani a kórházat. Hogy milyen értékekről van szó? Néhány példa is jól szemlélteti, hogy az adományforintok megfelelő helyre kerültek. Hat éve közösen működünk a Heim Pál Gyermekkórházzal, bár nekik is van saját alapítványuk, természetesen segít egyik intézet a másiknak, ahol szükséges. Szűknek bizonyult az intenzív osztályunk, az elmúlt évben sikerült 25 milliós költségráfordítással hozzájárulnunk bővítéséhez, a többi szükséges összeget a Fővárosi Önkormányzat pótolta. Ebben az évben a sebészet bővült, ehhez az alapítvány 15 millióval járult hozzá. Most több gyermeket tudunk itt fogadni, 40-re nőtt az ágyszám. Daganatos kis betegek műtése, kezelése történik nálunk, és heti három sebészeti ügyeletet is vállalunk.


Tájékoztatása szerint a Madarász utcai Gyermekkórház sokféle feladatot lát el, van például koraszülött osztály, ennek modernebb felszerelése is megtörtént a közelmúltban. Olyan kis, hordozható ultrahang-készülékeket vettek, amelyek beférnek az inkubátorokba is, de hat inkubátorral bővítették az inkubátorparkot is. 

– Az orvosi műszerek, berendezések állandóan fejlődnek, a modernebbekkel eredményesebben gyógyítunk, viszont drágák – magyarázza. – Vettünk a koraszülött osztályra kékfény-készülékeket, infúziós pumpákat, és berendeztünk "anyaszobákat". A 2x4 ágyas szobákban itt lakhatnak a távolról érkező mamák, amíg kicsinyeik ápolásra szorulnak. Kaptunk korszerű defibrillátort egy sportolótól, aki állandó támogatónk. Ez a készülék nélkülözhetetlen az újraélesztésnél. A régi készülékünk már 20 esztendős volt, az új könnyű, modern, pillanatok alatt üzembe helyezhető, és a gyermekek sürgősségi ellátását nagyban elősegíti, de szívritmuszavar, hirtelen szívmegállás esetén is rendkívül hasznos. Beszélhetnénk az új ultrahang-szobánkról, egyéb korszerű gyógyászati eszközök megvásárlásáról, műszerparkunk bővítéséről, új gyógyászati eljárások bevezetéséről és az egészségügyi személyzet állandó továbbképzésének finanszírozásáról is, hiszen ezek mind a jobb gyógyító munkát, a betegek elviselhetőbb kórházi tartózkodását szolgálják.

– Észak-Pest gyermekeinek ellátásán túl bizonyos területeken az egész országból fogadnak kis betegeket, a feladatok nem csökkennek. Eredményes munkájukban, mondhatni, tevékenyen részt vesz az alapítvány. Tevékenyen, és sikerrel. Mi az a mozgatóerő, amely ébren és életben tartja e több mint egy évtizedes alapítványt, miközben sok hasonló "kidől" a sorból, eltűnik, megszűnik érdektelenség, aktív támogatás híján?

– A titok éppen az, hogy nincs titkunk. Ez kórház, nyílt intézmény. Ide bárki bejöhet, nem csak azok, akik gyermekeiket, unokáikat ránk bízzák, betegségük idején – hangsúlyozza Kemény János. – Mi nem házalunk, nem gyűjtünk pénzt az alapítvány égisze alatt, nem kéregetünk alkalmi adományokat, de a spontán felajánlásokat szívesen fogadjuk, mindig megmutatva, visszaigazolva, hogy mire költöttük, miként hasznosítottuk. Az évek során így kialakult egy bizalmi légkör a minket segítők és az alapítvány között. Ezt szeretnénk a továbbiakban is életben tartani, mert a társadalom megértésére, a civil segítségre ezután is nagy szükségünk lesz.

És úgy tűnik, a jó ügy a legbiztosabb kulcs a szívekhez.

Forrás: MTI
Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el