Biztos módszer: így lehet igazán szép a gyermekkor

2012. 12. 22.
|
A Gyermekkor Alapítvány csak egy az alapítványok megszámlálhatatlan kavalkádjában, és neve hallatán nem igazán "ugrik be" azonnal, vajon miért is alakulhatott, mire vállalkozott létrehozója.
Az eligazodást nem könnyíti meg, hogy Kemény János, a Madarász utcai Gyermekkórház főorvosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke többször is hangsúlyozza: Gyermekkor, így, rövid "o-val", nem pedig Gyermekkór a nevük.


– Vagyis nem a kórok, nem a betegségek állnak az alapítvány céljainak, lényegének középpontjában, hanem a beteg gyermekek. Nagy szükségét éreztük az alapítvány létrehozásának 1990-ben, mikor a kórház, valamint a hozzá tartozó rendelőintézet dolgozóinak elhatározásából megszületett a Gyermekkor Alapítványunk – idézi fel. – A célok és feladatok egyértelműek voltak: a jobb, eredményesebb betegápolás, a gyógyítás, a kényelmesebb kórházi tartózkodás, az itt dolgozók továbbképzése és kedvezőbb munkakörülményeinek megteremtése mindenképpen aktuális, fontos kórházi közügynek számított. 

– Most, több mint egy évtized elteltével már alkalom kínálkozik az összegzésre, "leltár" készítésére: vajon a kezdeti elképzelésekből mit sikerült megvalósítani? Él és működik az alapítvány, vagy csak "elvan" a többi közt, gyarapítva az amúgy sem csekély hasonló civil szervezetek számát?

– Az alapítvány non-profit, közhasznú besorolásban működik, és nem csak papíron. Egy kórházban mindig zajlik az élet, ez nem állóvíz, itt naponta új és új kihívásokkal találkozunk – mondja a főorvos. – Szerencsére van miről beszámolnunk. Példaértékű segítőszándékkal és összefogással találkoztunk az elmúlt évek során. Az alapítványnak nincs saját pénze, nem rendelkezik tőkével, de az adózók egy százalékos felajánlása, magánszemélyek és intézmények támogatása révén 200 milliós értékkel tudtuk gazdagítani a kórházat. Hogy milyen értékekről van szó? Néhány példa is jól szemlélteti, hogy az adományforintok megfelelő helyre kerültek. Hat éve közösen működünk a Heim Pál Gyermekkórházzal, bár nekik is van saját alapítványuk, természetesen segít egyik intézet a másiknak, ahol szükséges. Szűknek bizonyult az intenzív osztályunk, az elmúlt évben sikerült 25 milliós költségráfordítással hozzájárulnunk bővítéséhez, a többi szükséges összeget a Fővárosi Önkormányzat pótolta. Ebben az évben a sebészet bővült, ehhez az alapítvány 15 millióval járult hozzá. Most több gyermeket tudunk itt fogadni, 40-re nőtt az ágyszám. Daganatos kis betegek műtése, kezelése történik nálunk, és heti három sebészeti ügyeletet is vállalunk.


Tájékoztatása szerint a Madarász utcai Gyermekkórház sokféle feladatot lát el, van például koraszülött osztály, ennek modernebb felszerelése is megtörtént a közelmúltban. Olyan kis, hordozható ultrahang-készülékeket vettek, amelyek beférnek az inkubátorokba is, de hat inkubátorral bővítették az inkubátorparkot is. 

– Az orvosi műszerek, berendezések állandóan fejlődnek, a modernebbekkel eredményesebben gyógyítunk, viszont drágák – magyarázza. – Vettünk a koraszülött osztályra kékfény-készülékeket, infúziós pumpákat, és berendeztünk "anyaszobákat". A 2x4 ágyas szobákban itt lakhatnak a távolról érkező mamák, amíg kicsinyeik ápolásra szorulnak. Kaptunk korszerű defibrillátort egy sportolótól, aki állandó támogatónk. Ez a készülék nélkülözhetetlen az újraélesztésnél. A régi készülékünk már 20 esztendős volt, az új könnyű, modern, pillanatok alatt üzembe helyezhető, és a gyermekek sürgősségi ellátását nagyban elősegíti, de szívritmuszavar, hirtelen szívmegállás esetén is rendkívül hasznos. Beszélhetnénk az új ultrahang-szobánkról, egyéb korszerű gyógyászati eszközök megvásárlásáról, műszerparkunk bővítéséről, új gyógyászati eljárások bevezetéséről és az egészségügyi személyzet állandó továbbképzésének finanszírozásáról is, hiszen ezek mind a jobb gyógyító munkát, a betegek elviselhetőbb kórházi tartózkodását szolgálják.

– Észak-Pest gyermekeinek ellátásán túl bizonyos területeken az egész országból fogadnak kis betegeket, a feladatok nem csökkennek. Eredményes munkájukban, mondhatni, tevékenyen részt vesz az alapítvány. Tevékenyen, és sikerrel. Mi az a mozgatóerő, amely ébren és életben tartja e több mint egy évtizedes alapítványt, miközben sok hasonló "kidől" a sorból, eltűnik, megszűnik érdektelenség, aktív támogatás híján?

– A titok éppen az, hogy nincs titkunk. Ez kórház, nyílt intézmény. Ide bárki bejöhet, nem csak azok, akik gyermekeiket, unokáikat ránk bízzák, betegségük idején – hangsúlyozza Kemény János. – Mi nem házalunk, nem gyűjtünk pénzt az alapítvány égisze alatt, nem kéregetünk alkalmi adományokat, de a spontán felajánlásokat szívesen fogadjuk, mindig megmutatva, visszaigazolva, hogy mire költöttük, miként hasznosítottuk. Az évek során így kialakult egy bizalmi légkör a minket segítők és az alapítvány között. Ezt szeretnénk a továbbiakban is életben tartani, mert a társadalom megértésére, a civil segítségre ezután is nagy szükségünk lesz.

És úgy tűnik, a jó ügy a legbiztosabb kulcs a szívekhez.

Forrás: MTI
Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el