Így kell leverni a levertséget

Szerző: Kalocsai Kristóf
Közismert tény, hogy a téli időszakban kiemelkedően sokan szenvednek hangulatingadozástól, esetleg depressziótól. A panaszok enyhítésére számos megoldás létezik, és ne csak a közismert, főleg alkoholbevitelen alapuló gyógymódokra gondoljunk! A tartós, egészségkárosító hatásoktól mentes gyógymódok közül mondott el néhányat dr. Fodor Dezsőné, a Fodor Gyógyszertár (1142 Budapest XIV. kerület, Erzsébet királyné útja 44.) vezetője.

Mi a depresszió?

A szorongás után a depresszió a második leggyakoribb pszichiátriai betegség. A szomorúság mély formájának is nevezhető. Lehetnek külső okai, például követhet valamilyen veszteséget vagy szomorú eseményt. Testi működési zavarok is okozhatják, ezeket belső okoknak nevezzük. Ilyenek lehetnek például a különböző pajzsmirigybetegségek, a reumás gyulladás által kiváltott erős fájdalom, illetve mozgáskorlátozottság.

Mik a depresszió tünetei?

Levertség, szomorúság és a belső üresség érzése. A beteg nem képes normálisan megítélni az érzelmeit, a bánatot, a vidámságot és az örömet sem. Csökken az érdeklődése az őt körülvevő világ iránt, elvesztheti döntéshozó képességét, gondolkodása lelassulhat. Minden vélt és valós problémájáért önmagát teszi felelőssé, bűntudata van. Gyakori kísérőjelenség az álmatlanság és az étvágytalanság.

A korábban örömet okozó tevékenység most tehernek, fárasztónak, sőt, egyre nehezebbnek tűnik, és végül teljesen távol marad tőle a depressziós személy. Környezete is észreveszi az állandó letörtséget, a gyakori szomorúságot, és az ezzel együtt járó sírást, sírdogálást, illetve érzelmi ingadozásokat. A depressziós betegek jellemzően önmagukba fordulnak, kerülik a társaságot, nem akarnak kapcsolatot létesíteni, elzárkóznak a család, az ismerősök közeledésétől, végül fokozatosan elmagányosodnak.

Hogyan lehet megkülönböztetni az egyszerű rosszkedvtől, fásultságtól a már kezelésre szoruló állapotot?

A depresszió nem múló állapot, mely egy jó alvással, néhány napos pihenéssel rendbe hozható, hanem hosszabb ideje fennálló tünetegyüttes. A tünetek napok vagy hetek alatt alakulnak ki, és akár személyiségváltozással is együtt járhatnak. Ez a legszembeötlőbb figyelmeztető jel.

 

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Átmeneti hangulatzavarok mindenki életében előfordulhatnak. Ezek csak akkor okoznak komoly problémát, ha hangsúlyossá válnak, és meghatározzák a mindennapokat, akár hónapokon, éveken át. Ezt nem szabad megvárni! Orvosi segítséget akkor célszerű kérni, ha a fent említett tünetek 2 hétnél hosszabb ideje fennállnak. A depressziós időszak 6-9 hónapig is eltarthat, és bizonyos időközönként megismétlődhet.

 

Örökletes-e a depresszióra való hajlam?

 

Igen, a családban előforduló depresszió figyelmeztető jel lehet. Kimutatták, hogy ha az egyik szülő depressziós, akkor 25%-os a valószínűsége, hogy az ő gyermeke életében is előfordulnak majd depressziós időszakok. Ennek esélye akár 70% is lehet, ha mindkét szülő szenvedett már depressziótól, míg ikertestvérek esetén 75%-os a depresszió előfordulásának esélye. Emellett a környezeti hatások is meghatározóak lehetnek.

 

Beszélhetünk-e gyermekkori depresszióról?

Gyermekeknél is előfordulhat a felnőttkori depresszióra hasonlító, de attól merőben eltérő helyzet. Fiatalkorban sokkal nehezebben birkózunk meg a stresszel, a túlzott elvárásokkal, és ez kóros állapotba csaphat át. Figyelmeztető jel lehet a gyermek gyakori fáradékonysága, étvágytalansága, álmatlansága, a tanulmányi eredményeinek hirtelen romlása, vagy ha gyakran panaszkodik hasfájásra, fejfájásra, de az orvosok szervi eltérést nem tapasztalnak.

 

Gyógyítható-e a depresszió gyógyszeres kezeléssel?

Igen, de természetesen csak orvosi felügyelettel. A depresszió elleni gyógyszerek néhány hét-egy hónap alatt fejtik ki hatásukat. Folyamatosan kell őket használni súlyos és közepesen súlyos esetekben is. Enyhe tünetek sok esetben fennmaradhatnak a kezelés után is, de a kúra után a beteg viselkedése a legtöbb esetben a normálishoz közelít, és újra teljes értékű életet élhet. Ugyanakkor a legtöbb páciens az élete során átlagosan 4-5 alkalommal él át ismételt depressziós rohamokat.

 

Javítható-e vény nélküli gyógyszerekkel a beteg állapota?

Enyhe depresszió esetén a gyógynövénytartalmú készítmények jöhetnek szóba. Orbáncfűből, citromfűből, macskagyökérből és komlóból készült teák, tabletták javíthatják a betegek állapotát, segíthetnek túljutni a nehezebb periódusokon.

Ne felejtsük el a homeopátiás készítményeket sem. A Kalium Phosphoricum a levert hangulat, érzelmi mélypontok kezelésére használatos, a Natrium Chloratum a gyász megélését könnyítheti meg, míg a Calcium Phosphoricum a gyermekkori koncentrációs zavarok kezelésében, és a szellemi ellenálló képesség fokozásában nyújthat segítséget.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek az antidepresszánsoknak?

A régebbi antidepresszánsok gyakran előforduló mellékhatásai voltak a fáradékonyság, aluszékonyság, hirtelen vérnyomásesés, székrekedés, vizeletürítési zavarok, szájszárazság és a homályos látás, de a modern gyógyszeres terápia részét képező, biztonságosabb szerek esetén is fejfájás, szexuális működési zavarok, fáradékonyság, alvászavarok, súlynövekedés és hányinger következhet be nem várt hatásként.

Vannak-e alternatívái a gyógyszeres kezelésnek?

A testi-lelki egyensúly javításával, pszichoterápiával, egyéb módszerekkel, például jógával, relaxációval, aromaterápiával, akupunktúrával, meditációval, masszázsterápiával is javítható a betegek állapota. A napfény jótékony hatását is bizonyították a depresszió kezelésében.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a depressziót?

Törődjünk testünkkel, mozogjunk! A rendszeres mozgás endorfinokat, örömhormonokat szabadít fel a szervezetben. Legyen az úszás, kerékpározás, futás, tánc, kertészkedés, kirándulás vagy a divatos nordic walking, a mozgás mindig segít!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!