A hal az egyik legegészségesebb élelmiszer

Szerző: Szimpatika
Éves halfogyasztásunk negyede a karácsonyi időszakra tehető. Hiába tartozik a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé, ötödannyit eszünk, mint az uniós átlag. Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kg, míg az Európai Unió átlaga 24 kg. Manapság egy felnőtt magyar ember általában kéthetente egyszer eszik halat, a heti kétszeri alkalom lenne igazán ideális.

A hal kiváló fehérjeforrás, A-, D-, B1-, B2-, B5-, B12- és E-vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet és jódot tartalmaz.


A halhús kettős kötésű telítetlen zsírsavakból áll. A telített/telítetlen zsírsavak helytelen aránya a táplálkozásunkban már régóta ismert problémákat okozhat (magas koleszterinszintet, szív- és érrendszeri megbetegedéseket). A helyes arány visszaállításához a szakemberek Omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak, amelynek nélkülözhetetlen része a hal is.

Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Vendéglő és Halbolt üzemeltetője elmondta, figyelni kell arra, hogy friss legyen a hal, mert magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen romlik. Ugyanakkor, ha lefagyasztják, és 8-10 nap múlva veszik elő, készítik el, semmilyen károsodás, minőségromlás nem történik. A fagyasztott árut felhasználás előtt egy nappal helyezzük át a hűtőszekrénybe, hogy fokozatosan olvadjon ki. Soha ne olvasszunk ki a halat mikrohullámú sütőben, és ne siettessük a folyamatot vízbe áztatással sem.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!