A hal kiváló fehérjeforrás, A-, D-, B1-, B2-, B5-, B12- és E-vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet és jódot tartalmaz.
A halhús kettős kötésű telítetlen zsírsavakból áll. A telített/telítetlen zsírsavak helytelen aránya a táplálkozásunkban már régóta ismert problémákat okozhat (magas koleszterinszintet, szív- és érrendszeri megbetegedéseket). A helyes arány visszaállításához a szakemberek Omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak, amelynek nélkülözhetetlen része a hal is.
Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Vendéglő és Halbolt üzemeltetője elmondta, figyelni kell arra, hogy friss legyen a hal, mert magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen romlik. Ugyanakkor, ha lefagyasztják, és 8-10 nap múlva veszik elő, készítik el, semmilyen károsodás, minőségromlás nem történik. A fagyasztott árut felhasználás előtt egy nappal helyezzük át a hűtőszekrénybe, hogy fokozatosan olvadjon ki. Soha ne olvasszunk ki a halat mikrohullámú sütőben, és ne siettessük a folyamatot vízbe áztatással sem.
Forrás: Békés Megyei Hírlap