Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A hal az egyik legegészségesebb élelmiszer

Létrehozva: 12/24/2012 1 perc Egészséges életVitaminokTáplálkozásÁsványi anyagokkalciumnyomelemekÖsszes cikk
Éves halfogyasztásunk negyede a karácsonyi időszakra tehető. Hiába tartozik a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé, ötödannyit eszünk, mint az uniós átlag. Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kg, míg az Európai Unió átlaga 24 kg. Manapság egy felnőtt magyar ember általában kéthetente egyszer eszik halat, a heti kétszeri alkalom lenne igazán ideális.

A hal kiváló fehérjeforrás, A-, D-, B1-, B2-, B5-, B12- és E-vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet és jódot tartalmaz.


A halhús kettős kötésű telítetlen zsírsavakból áll. A telített/telítetlen zsírsavak helytelen aránya a táplálkozásunkban már régóta ismert problémákat okozhat (magas koleszterinszintet, szív- és érrendszeri megbetegedéseket). A helyes arány visszaállításához a szakemberek Omega-3 zsírokban gazdag étrendet javasolnak, amelynek nélkülözhetetlen része a hal is.

Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Vendéglő és Halbolt üzemeltetője elmondta, figyelni kell arra, hogy friss legyen a hal, mert magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen romlik. Ugyanakkor, ha lefagyasztják, és 8-10 nap múlva veszik elő, készítik el, semmilyen károsodás, minőségromlás nem történik. A fagyasztott árut felhasználás előtt egy nappal helyezzük át a hűtőszekrénybe, hogy fokozatosan olvadjon ki. Soha ne olvasszunk ki a halat mikrohullámú sütőben, és ne siettessük a folyamatot vízbe áztatással sem.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Éves halfogyasztásunk negyede a karácsonyi időszakra tehető. Hiába tartozik a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé, ötödannyit eszünk, mint az uniós átlag. Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kg, míg az Európai Unió átlaga 24 kg. Manapság egy felnőtt magyar ember általában kéthetente egyszer eszik halat, a heti kétszeri alkalom lenne igazán ideális.