A pikkelysömör alternatív és hagyományos kezelése

2012. 12. 27.
Szerző: Szimpatika
A psoriasis egy rendkívül kellemetlen bőrbetegség, mely főleg a bőrt, az ízületeket, a körmöket és ritkán a nyálkahártyát is érinti. Pikkelysömör során piros, réteges, kérges foltok jelennek meg a bőrön, melyeket ezüstszínű pikkelyek fednek. A betegség általában 11 és 45 éves kor között jelenik meg. Jelenleg nem ismerjük a pikkelysömör pontos okát, így az akadémiai orvoslás szerint ez a bizonyos autoimmun betegség nem gyógyítható, csak kezelhető. A psoriasis nem életveszélyes betegség, azonban rendkívül kellemetlen lehet.

Mi a különbség az ekcéma és a psoriasis között?

A psoriasis és az ekcéma is krónikus bőrbetegség, melynek tünetei periódusonként lángolnak fel. A psoriasis azonban különbözik az ekcémától, máshogy is néz ki, a piros foltot ugyanis jól látható ezüstszínű pikkelyszerű réteg fedi. A psoriasis kevésbé viszket, mint az ekcéma. 


Mi okozza a pikkelysömört? Genetikai eredetű?

Pontosan nem ismerjük a psoriasis kialakulásának okát, azonban az esetek kb. 1/3-ában genetikai öröklődésről van szó. Bizonyos embereknél a psoriasis torokgyulladás után alakul ki (guttált pszoriázis). Ez azonban nem szokott kiújulni. Azoknál, akik dohányoznak vagy túlsúlyosak, gyakrabban alakul ki pszoriázis.

Ha egyszer kialakul a pszoriázis, akkor egy életen át tart?

A pszoriázis általában periodikusan jelenik meg, de hogy milyen gyakran és milyen súlyos formában, az egyénenként eltér. Súlyosabb formáit stressz, sebesülés, fertőzés és hormonális változások segíthetik elő. A pszoriázisban szenvedő betegeknek óvatosan kell bánniuk bizonyos gyógyszerekkel: gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, vérnyomás csökkentők (ezen belül is a béta-blokkolók). Ezek a készítmények ugyanis kiválthatják a tüneteket.

Kezelhetők a pszoriázis tünetei?

A kezelés, a tünetek enyhítése fényterápiával, különböző krémekkel történik, melyek szteroidokat, vitaminokat és más összetevőket tartalmazhatnak és eltérő hatásuk lehet. 

Mik lehetnek a pszoriázos alternatív gyógymódjai?

Régi megfigyelés a pikkelysömörben szenvedő betegek között, hogy a napfény kifejezetten jó hatással lehet a pszoriázisra. 

Dr. Robert Young szerint a pszoriasis legjobb gyógymódja a szervezet lúgosítása, elmondása szerint több betegénél képes volt lúgosítással megszüntetni a tüneteket.  A gyógygombák közül a Ganoderma lucidum gomba szedése ajánlott pikkelysömör esetén.

Forrás drtihanyi.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!