A derékbántalmak átka

2007. 12. 10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak Magyarországon számít népbetegségnek a derékfájás, illetve a vele együtt járó éles fájdalom és mozgáskorlátozottság. A legtöbb esetben ezek a kellemetlenségek a gerinc rendellenes állapotára vezethetők vissza.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
A mindennapokban számtalan különféle gerinckárosító hatás érhető tetten: a rossz testtartással párosuló huzamosan végzett ülőmunka, amit vezetőknél még az állandó rázkódás is tetéz, de a megterhelő fizikai munka derékra gyakorolt hatásait sem kell különösebben ecsetelni. Előfordulhat, hogy a fájdalomért egy-egy rossz mozdulat a ludas, de a kényelmetlen testhelyzetben végzett házimunka vagy a stresszes lelki állapot is okolhatók a hátbántalmakért.

A gerincet alkotó csigolyák és porckorongok a fenti hatások eredőjeként kizökkenhetnek természetes helyzetükből, ilyenkor pedig nemcsak a gerincet megtartó izmok, hanem a kötőszalagok is megsérülhetnek: ilyenkor izomgörcs, gyulladás és ödéma alakul ki. Ha a csigolyák között kilépő idegrostok megnyomódnak, működésük rendellenessé válik. Az ideggyökök és idegrostok irritációja az általuk beidegzett mozgásszervek és belső szervek működését zavarja, gyengíti, sőt regenerációs és ellenálló képességüket is felborítja.

A derékfájdalmak bizonyos típusai is a fent leírtak szerint alakulnak ki, bár tüneteik különböző módon nyilvánulhatnak meg. Lehet, tompa, állandóan sajgó, netán minden rosszabb mozdulatra éles, nyilalló, elviselhetetlennek tűnő fájdalom. Ha a szakszerű kezelés elmarad, a probléma időlegesen megszűnhet ugyan, de a tapasztalatok szerint később súlyosabb formában tér vissza, és akkor már az eredményes kezelés is sokkal hosszabb ideig tart. A derékpanaszok egyik súlyos változatánál a fájdalom kisugárzik a beteg lábába, és egyidejűleg gyengeséggel, zsibbadással, bizsergéssel társul. Ennek leggyakoribb oka a csigolyák rendellenes elmozdulása, a porckorong kitüremkedése vagy súlyosabb esetben a porckorongsérv, mely a végtagba futó idegpályát nyomja.

Ezek a panaszok manuálisan végzett, körültekintően irányított és szabályozott mértékű, biztonságos mozdulatokkal a helyzet súlyosságától függően tünetmentessé tehetők, illetve gyógyíthatók. A csigolyák normál mozgása és helyzete visszaállítható, így az idegpályákra gyakorolt nyomás is megszűnik, a gerinc állapota javul, a fájdalom csökken, és megindulhat a szervezet öngyógyító folyamata. Végezzünk rendszeresen gyógytornát, és a fájdalmas izomgörcsöt próbáljuk masszázzsal oldani – lehetőleg felkészült, képzett masszőr segítségével.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!