Ez lehet a hatása, ha a terhesség alatt alkoholt fogyasztunk

2012. 11. 27.
Szerző: Szimpatika
Különböző orvosi képalkotó módszerekkel is kimutatható változás történik azoknak a gyerekeknek az agyi szerkezetében és anyagcseréjében, akik magzatkorukban alkohol hatásának voltak kitéve – állapították meg lengyel kutatók, akik eredményükről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén számoltak be.
A várandós nők alkoholfogyasztása problémákat okozhat a születendő baba mentális és fizikai fejlődésében, a kialakuló állapotot magzati alkoholos szindrómának nevezik. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kutatási adatai szerint ezer élve születésre 0,2-1,5 ilyen eset jut.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) fejlődése lehetővé tette, hogy az alkoholnak az érintett gyerekek központi idegrendszerére gyakorolt hatását a korábbiakhoz képest példátlan pontossággal vizsgálják. Lengyel kutatók három különböző MRI-technikát alkalmaztak legutóbbi kutatásukban, hogy minél pontosabban állapíthassák meg a várandós nők alkoholfogyasztásának hatását a magzat idegrendszerének fejlődésére.



A tanulmányba 200 gyereket vontak be, akik magzati korukban alkohol hatásának voltak kitéve, illetve 30 olyan gyereket, akiknek az édesanyja nem ivott alkoholt terhessége idején és a szoptatás alatt. Az MRI-vizsgálatok során feltérképezték a kérgestest méretét és alakját. (A kérgestest – Corpus callosum – egy idegrostokból álló vaskos köteg, amely a fő kommunikációs kapcsolatot szolgáltatja az agy jobb és bal fele között.)

A születés előtti alkoholhatás a vezető oka a kérgestest hiányos fejlődésének vagy akár teljes hiányának. Az MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy az alkohol hatásának kitett gyerekek agyában a kontrollcsoporthoz viszonyítva jelentősen elvékonyodott a kérgestestet alkotó idegköteg.

"Ezek a változások szoros kapcsolatban vannak a gyerekek pszichológiai problémáival" – idézte Andrzej Urbanik kutatásvezetőt, a krakkói Jagello Egyetem munkatársát a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

A kutatók az úgynevezett diffúzió súlyozott MRI módszerével további hat agyterületet is vizsgáltak a gyerekeknél. Ez a módszer a víz diffúziós folyamatait térképezi fel az agyszövetben, és a hagyományos MRI-hez képest pontosabban azonosítja a szövetek rendellenességeit. Ez a vizsgálati technika jelentős eltéréseket jelzett a két csoport között, az alkohol hatásának kitett gyerekeknél emelkedett a diffúzió mértéke, ami Urbanik szerint a neurológiai rendellenességeket vagy az agyszövet károsodását jelzi.

A harmadik vizsgálati módszer, a proton mágneses rezonanciás spektroszkópia segítségével a gyerekek agyi anyagcseréjét térképezték fel. Ez az elemzés az eltérések egész sorát mutatta az alkohol hatásának kitett és ki nem tett csoport tagjai között.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!