Megcsalt. Hogyan tovább?

Szerző: Szimpatika
Az első érzések leírhatatlanul fájdalmasak. A szörnyű megalázottság, hogy elárult, akiben a legjobban bíztál, az, hogy el sem tudod képzelni, hogyan tovább nélküle, vele együtt meg aztán még kevésbé. Ráadásul nem vagy képes kiverni a képet a fejedből, látod, hogy ő, akit szeretsz, mással van.

Mégis sok példa van rá, hogy a partnerek megbocsátanak egymásnak egy egyéjszakás kilengést vagy akár egy hosszabb szerelmi kapcsolatot is. Igen, hosszú és fájdalmas folyamat újra felépíteni egy kapcsolatot, főként a bizalmat, ami az egésznek az alapja, de ha mindketten akarják, akkor sikerülhet.

A felmerülő kérdések közül talán a legkényesebb, képes vagy-e túllépni rajta úgy, hogy közben megőrizd a méltóságodat, valamint, hogy ne az járjon folyton a fejedben, hogy megbocsátásoddal vajon azt üzened-e, hogy ezt máskor is megteheti veled. A megcsaltak többsége arról számol be, hogy valaha boldog családjuk a botrány kipattanása után teljesen kaotikussá vált, ők maguk képtelenek voltak enni, inni, normálisan létezni, többen valósággal fizikális fájdalomként élték meg.

Ha a hűtlen partner is valóban szeretné a kapcsolatot újraépíteni, akkor elengedhetetlenül fontos a kommunikáció. Meg kell értenie annak, akit megcsaltak, hogy mi volt az oka a hűtlenségnek, és őszinte választ vár minden kérdésére ahhoz, hogy feldolgozhassa a történteket. A legfontosabb, hogy a hűtlen fél ne zárkózzon el, hanem hajlandó legyen beszélni róla, valamint, hogy el tudja hitetni a partnerével, hogy az a továbbiakban megbízhat benne a botlás ellenére is. Át kell tudnia érezni azt, amit a megcsalt társa érez. Akiknek sikerült a kapcsolatukat a társ félrelépése után újraépíteniük, egybehangzóa arról számolnak be, hogy kulcsfontosságú volt, hogy társuk felelősséget vállalt azért, amit tett, őszintén megbánta azt, valamint hogy nem őket hibáztatta azért, ami történt.

Ahhoz persze, hogy egy ilyen félrelépés bekövetkezzen, mindkét félnek tennie kell, akár a passzivitás is lehet kiinduló ok. Esetleg a hétköznapok során kevésbé figyeltek egymásra, mert mindig akadt valami probléma a gyerekek körül vagy az egyikük munkája túl stresszes és időigényes volt ahhoz, hogy elegendő figyelmet tudjon fordítani a társára. Mindegy, hogy miért következett be, ha kölcsönösen elkötelezettek egymás iránt, akkor meg tudják menteni a kapcsolatot és talán sok munkával eljuthatnak oda, hogy egy mélyebb, őszintébb és elkötelezettebb szövetségre jussanak.

Fontos, ha ilyen helyzetbe kerülsz, ne hozz azonnal végletes döntéseket, minden szavadat gondold meg nagyon, nehogy később megbánd. Próbáld magad fizikálisan is tartani, normálisan étkezni és aludni, hiszen életed talán egyik legfontosabb döntése előtt állsz, pszichikailag, szellemileg csak úgy állhatsz készen rá, ha testileg is rendben vagy. Keress sorstársakat, olvass a témában könyveket, de legalább internetes fórumokon tájékozódj arról, mások mit tettek. Ne akarj 3-4 hónapon belül végleges döntést hozni, amíg minden kérdésedre választ nem kaptál, amíg valamennyire le nem ülepedett az egész. Adj időt és esélyt a párodnak, hogy bebizonyíthassa, méltó volt és lehet még a szeretetedre.

Végül egy nagyon fontos gondolat: ha megbocsátottál, valóban engedd el a sérelmeket, és fogadd meg, hogy soha nem fogod felemlegetni egy vita hevében.

Ha Te már sikeresen túl vagy rajta, oszd meg hozzászólásodban történeted a többiekkel, hátha valakinek segíteni tudsz vele!

Pünkösti Nóra/https://www.ezmegazin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!