Kezelhető-e gyógyszerrel a potenciazavar?

Szerző: Szimpatika
A kérdésre dr. Pintér József György, a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ Nonprofit Kft és Egyetemi Oktató Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa válaszol. Vajon a szakember szerint van remény a kór leküzdésére?

Általában a negyven év fölöttieknél magasabb az előfordulás aránya, mint a negyven éven aluliaknál. És a statisztikai adatok alapján a kor növekedésével párhozamosan együtt növekszik a potenciazavar megjelenése is.

Milyen formái vannak a potenciazavarnak?

Lehet organikus, illetve lehet pszichés eredetű. Ha organikus eredetű, akkor betegségként kezelendő, és első körben a kiváltó okot kell megszüntetni. Ha a stressz okozza, például egy előre nem várt, nem kívánt problémával szembesül a páciens, akkor bekövetkezhet az erectisben a diszfunkciós zavar. Általában ez megnyugvással, a probléma megoldásával rendbe jön. Ha tisztán pszichés eredetű a zavar, akkor szexuálterapeuta vagy pszichológus bevonásával kezelhetjük az érintettet.

Milyen tünetei vannak a potenciazavarnak?

Legjellemzőbb, hogy a közösülés próbálkozásakor nem jön létre a merevedés. Lehet, hogy egyáltalán nincs merevedés, de lehet az is, hogy közösülés közben hiúsul meg. Ha van a páciensnek hajnali merevedése, az biztató jel, ha nincs akkor talán hosszan tartó kezeléssel lehet segíteni a problémán. De az is lehet, hogy végleges a potenciazavar.

 

Befolyásolja valami a potenciazavar kialakulását?

A magas vérnyomás, a dohányzás, az anabolikus szerek szedése, az alkoholizmus, a gyógyszerek szedése elősegíthetik a potenciazavar kialakulását, bekövetkezését. Egyes esetekben műtéttel lehet javítani a helyzeten, mint például vénás szökés esetén az ér lekötésével megszűnhet a tünet. Más esetekben, ha megtaláljuk a kiváltó okot és orvosoljuk, akkor általában rendbe jön az érintett. Biztosíték nincs rá, de az esetek többségében azért sikerül eredményt elérnünk. Azt persze ne várja senki, hogy ha egy láncdohányos leteszi a cigarettát, akkor már másnap rendbe jön nála minden, hiszen a dohányzás következményei akár véglegesek is lehetnek. Azt azért biztatásként el lehet mondani, hogy ha nem is olyan egyszerű a javulást elérni, orvosi segítséggel, a táplálkozási szokások megváltoztatásával, sporttal és az életmódváltoztatással együttesen sikerülhet.

 

Kihez, mihez forduljanak a potenciazavarral küzdő férfiak?

Mindenképpen fontos, hogy elmenjenek orvoshoz. Rejtett betegségek kiderülhetnek, így szívbetegségeket is megelőzhetünk egy-egy alapos kivizsgálással. Az urológusok az anamnézis felvétele után általában belgyógyászhoz és kardiológushoz küldik a pácienst, és így fényt lehet deríteni a probléma gyökerére. Ahhoz, hogy sikeres legyen a kezelés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Persze ilyenkor jön a szégyenérzet, no és a kényelmi szempontok is besegítenek abba, hogy inkább az interneten kapható szereket vegyék meg az érintettek. Azonban ezek több veszélyt is rejtenek, például káros, szennyezett anyagokat is tartalmazhatnak. Mellékhatásaik lehetnek, ráadásul a kezelőorvosoknak fogalmuk sincs róla, hogy mit tartalmazott a szer. Így viszont hihetetlenül nehéz gyógyítani.

Milyen kezelések várnak a potenciazavarban szenvedőkre?

Általában gyógyszerrel kezelhető a potenciazavar. Súlyosabb esetekben, amikor a gyógyszer már nem hatékony, akkor lehet az aktus előtt a péniszbe injekciót adni, esetleg vákuum pumpa is használható, illetve végső esetben péniszprotézist is tudunk beültetni.

 

forrás. http//www.ferfiegeszsegor.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!