Halált okozó szteroid

Szerző: Szimpatika
Gombás agyhártyagyulladást okozott egy szteroid készítmény. A fertőzött vakcina által okozott kór lappangási ideje körülbelül egy hónap. Egészségügyi szakemberek szerint a betegség szerencsére nem ragályos.

Helyi rendőrökkel megerősített szövetségi ügynökök tartottak rajtaütésszerű ellenőrzést kedden abban a massachusettsi NECC gyógyszergyárban, amelynek fertőzött szteroidkészítménye tucatnyinál több ember halálát okozta az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványvédelmi hatóság (CDC) keddi közlése szerint a fertőzött szteroidoltások okozta gombás agyhártyagyulladás következtében eddig 15 ember vesztette életét, ezen felül pedig 15 államból 233 megbetegedést jelentettek.

A fertőzött, ampullás szteroidkészítményből – amelyet utóbb kivontak a forgalomból – 23 állam 76 egészségügyi intézményébe szállítottak. A CDC becslése szerint akár a 14 ezret is elérheti azoknak a száma, akiknek beadhatták az oltást.

A szteroidkészítmény előállítója a New England Compounding Center (NECC), amelynek központja a Massachusetts állambeli Framinghamben található. Itt tartottak kedden razziát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ügynökei. Carmen Otiz szövetségi ügyész az akciót követően még "korainak" ítélte, hogy nyilatkozzon a vizsgálat eredményéről. A múlt héten a szövetségi képviselők kongresszusi vizsgálatot sürgettek az ügyben.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!