Honnan tudhatom, hogy elegendő folyadékot fogyasztok-e?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A szakértők többsége egyetért abban, hogy egészséges a napi hat-nyolc pohár víz fogyasztása. Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki osztja ezt a véleményt. Van olyan orvos is, aki azt állítja, hogy ez az egészségügyi ajánlás „badarság”, a palackozott víz gyártói találták ki azért, hogy növeljék nyereségüket.

A túl sok víz fogyasztását ellenzők szerint a túlzott folyadékbevitel  hiponatrémiát (a vér alacsony nátriumszintjét) okozhatja, és az embereket szennyező anyagoknak teszi ki. Ráadásul a közegészségügyi ösztönzés miatt az emberek szégyellik magukat azért, hogy nem isznak eleget.

A legtöbb  szakértő szerint azonban a megfelelő hidratálás különösen az időseknek és a nagyon fiataloknak fontos, és az emberek többségének jobb, ha csapvízből vagy palackozott vízből viszi be a szükséges mennyiséget, mint ha más – különösen cukrozott vagy alkoholos – italokból.

Bár a médiából gyakran hallhatjuk, érdemes újra kitérni arra, mennyi vizet is kell fogyasztanunk naponta. A Mayo Klinika egyik cikke szerint ez nem olyan egyszerű, a testmozgás mennyiségétől, az egészségi állapottól és a környezet páratartalmától és hőmérsékletétől is függ. Az Institute of Medicine a nőknek körülbelül kilenc, a férfiaknak tizenhárom pohárnyi folyadékot javasol.

A Mayo Klinika szerint más módja is van a megfelelő H2O bevitel ellenőrzésének. Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, nem érzünk szomjúságot és naponta legalább 1,5 liter színtelen vagy halványsárga vizeletet termelünk, a folyadékbevitel valószínűleg megfelelő.

A hiponatrémia elkerülése érdekében pedig azt tanácsolják a szakértők, hogy ha valaki megerőltető sporttevékenységet végez, igyon elektrolit-tartalmú, úgynevezett izotóniás sportitalokat.

forrás: Medipress

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!