Kinél alkalmazható immunterápia?

2012. 10. 16.
Szerző: Szimpatika
Az allergia egyetlen oki terápiája. Gyógyszermentes kezelési mód, mely tartós megoldást ígér a tünetek ellen. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, az immunterápiás kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól nyilatkozott.

Az immunterápia a környező országokhoz képest hazánkban kevésbé elterjedt módszer az allergia kezelésére. Hogyan változott az elmúlt időszakban a terápia ismertsége?

– Való igaz, hogy Németországban vagy Hollandiában jóval elterjedtebb a készítmények alkalmazása, azonban hozzá kell tennünk, hogy ezekben az országokban a támogatás is közel 100 százalékos. Itthon az Egészségbiztosító nem támogatja a kezeléseket, így például parlagfű-allergiás beteg esetében a terápia éves költsége eléri az 50 ezer forint körüli összeget. Havi szintre lebontva azonban ez 7 ezer forint körüli kiadást jelent, ami összehasonlítva az egyéb allergiaellenes szerek árával, már sokak számára elfogadható. A 3-5 éves immunterápiás kezelés ideje alatt folyamatosan elhagyható az egyéb készítmények használata, majd a 10-12 tünetmentes év alatt semmilyen költséggel nem kell számolni, hiszen a tünetek sem jelentkeznek majd. A kezelés költségei tehát nem változtak, az ismertség és elismertség azonban igen, a kezelésre jelentkezők száma évről-évre nő.

Mi az oka, hogy egyre többen érdeklődnek és kezdik meg a kezelést? Mit nyújt az immunterápia a hagyományos kezelésekhez képest?

– A Budai Allergiaközpontban 2009 óta közel 200 kezelést végeztünk, melyből 110 jelenleg is folyamatban van. Ez a szám nem tükrözi azonban az érdeklődők számát, ugyanis, mint minden terápiánál, a kezelés megkezdésének itt is vannak bizonyos kritériumai, s így sajnos nem mindenkinél alkalmazható immunterápia. A beteg alapos kikérdezése, a tünetek erőssége és az allergiavizsgálat(ok) eredményei alapján határozható meg, hogy a betegnél megkezdhető-e a kezelés. Mint minden terápia esetében, itt is léteznek ellenjavallatok.

A terápiában részesülő légúti allergiás betegeknél szublingvális, vagyis szájon át, nyelv alatt alkalmazandó kezelésben részesülnek: tabletta vagy cseppek formájában, a megadott dózis szerint használják a készítményeket. Az érdeklődés fokozódásának egyik lehetséges oka tehát, hogy a kezelés mindössze napi pár percet vesz igénybe és a beteg otthonában alkalmazható. A népszerűség másik lehetséges oka, hogy az immunterápia tartós és gyógyszermentes megoldást biztosít az allergiás tünetek ellen. Jellemzőek a súlyosabb tünetekkel küzdő betegek, akik főként a tartós gyógyszerszedést elkerülése végett, vagy annak nem megfelelő hatékonysága miatt választják az immunterápiát. Az eredmények összesítése alapján a betegeknél az immunterápia – már a kezelés első évében is – a korábbiakban alkalmazott, más típusú kezeléseknél jóval hatékonyabbnak bizonyult.

 

Az Őszi Szegedi Allergia Napon tartott előadásában részletesebben is ismertette a kezelésekkel kapcsolatos tapasztalatait. Hogyan látja az immunterápia hazai helyzetét a jövőben?

– A vizsgálati anyagok összesítésénél 57 beteg, 21 nő és 36 férfi adatait dolgoztam fel. Életkorukat tekintve a betegek közt szerepelt 6 éves és 50 éves is, többségük – 51 fő – parlagfűallergiával kezelt. A kontroll vizsgálatok alkalmával a betegek a kezelés első és második évében is pontozták tüneteik erősségét, életminőségük alakulását. A teljes terápia időtartama minimum 3 év, a legjelentősebb javulást a betegek azonban rendszerint már az első évben tapasztalták: különösen az orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés tekintetében. Ezzel párhuzamosan az életminőség terén is az első év hozta a leglátványosabb javulást.

A hazai helyzetre vonatkozóan bizakodó vagyok. 2008 óta a MAKIT Immunterápia Szekciójának vezetőségi tagjaként a szakmai háttérmunkálatokban is részt veszek a kezelés ismertségének növeléséért. Bízom benne, hogy a finanszírozási kérdésre is sikerül megoldást találnunk, hogy a kezelés még szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!