Rákot gyógyít a mák

Szerző: Szimpatika
Brit genetikusok megfejtették, miként állítja elő a kerti mák a függőséget nem okozó noszkapint, egy vegyületet, amely csillapítja a köhögést és elpusztítja a ráksejteket. A kerti mák (Papaver somniferum), amelyből a tiltott heroin is kinyerhető, egyúttal fontos forrása olyan fájdalomcsillapítóknak, mint a morfin és a kodein, valamint a noszkapinnak, amelyet évtizedek óta köhögéscsillapítóként használnak.

Nemrégiben jöttek rá a kutatók, hogy a noszkapin egyúttal hatékony rákellenes szer; a vérrák terápiájában való felhasználására klinikai tesztek is indultak már.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmány szerzői arról a felfedezésükről számoltak be, hogy egy 10 génből álló klaszter felelős a noszkapin szintéziséért a növényben. Ez azt jelenti, hogy a termesztők az új információ ismeretében a mák olyan változatát fejleszthetik ki, amely nagyobb mennyiségben termeli a hatóanyagot, sőt a későbbiekben laboratóriumi körülmények között is előállíthatják a vegyületet.

Felfedezésüket a Yorki Egyetem és a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszercég munkatársai közös kutatásban érték el. A tíz tagból álló, együtt öröklődő génklaszter a legösszetettebb valamennyi, a növényekben eddig fellelt géncsoportosulás közül. A noszkapint a XIX. század elején fedezték fel, az 1950-es évek óta alkalmazzák köhögéscsillapítóként. Igazán akkor nőtt meg iránta az érdeklődés, amikor 1998-ban kimutatták rákellenes hatását.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!