Cseresznyével a köszvény ellen

Szerző: Szimpatika
A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók. Az Arthritis & Rheumatism című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 37 százalékkal csökkent a köszvényes rohamok kockázata azoknál, akik cseresznyét ettek. A jótékony hatást a szakemberek a piros gyümölcs húsában lévő antioxidáns, gyulladásgátló anyagoknak, főként az antocianinoknak tulajdonítják.

Az Arthritis & Rheumatism szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a cseresznyében lévő antocianinok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns vegyületek. A köszvény az ízületi gyulladás gyakori válfaja, amely hirtelen jelentkező, súlyos fájdalomrohamokat és duzzanatot válthat ki az ízületekben, különösen a lábfejben. A rendellenességet az okozza, hogy a véráramban lévő húgysav mennyiségének megnövekedése következtében húgysavkristályok csapódnak ki az ízületekben és a bőr alatt.

A kísérlet során a Boston Egyetem kutatói 633 köszvényes beteget kértek fel a részvételre, akiket egy évig követtek nyomon. Ez idő alatt rögzítették a köszvényrohamokat és a tüneteket, valamint a rohamokat megelőz két napban a fogyasztott ételeket és italokat, a cseresznyefogyasztást is beleértve. Tíz-tizenkét szem cseresznye számított egy adagnak. A kutatásban részt vevők körülbelül 42 százaléka fogyasztott cseresznyét vagy cseresznyekivonatot. Az eredmények azt mutatták, hogy az ő esetükben 37 százalékkal alacsonyabb volt a köszvényroham kockázata, mint azokban, akik nem fogyasztották a gyümölcsöt.

A cseresznyében lévő antioxidáns vegyületek valószínűleg természetes módon gátolják ugyanazokat az enzimeket, amelyeket az olyan elterjedt gyulladáscsökkentő gyógyszerek is céloznak, mint például az ibuprofen. A cseresznyefogyasztás a kísérlet alapján hasonlít a napi rendszerességű ibuprofen szedéshez. E hatás megerősítéséhez azonban valószínűleg további klinikai kísérletekre lesz szükség.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!