Cseresznyével a köszvény ellen
Az Arthritis & Rheumatism szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a cseresznyében lévő antocianinok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns vegyületek. A köszvény az ízületi gyulladás gyakori válfaja, amely hirtelen jelentkező, súlyos fájdalomrohamokat és duzzanatot válthat ki az ízületekben, különösen a lábfejben. A rendellenességet az okozza, hogy a véráramban lévő húgysav mennyiségének megnövekedése következtében húgysavkristályok csapódnak ki az ízületekben és a bőr alatt.
A kísérlet során a Boston Egyetem kutatói 633 köszvényes beteget kértek fel a részvételre, akiket egy évig követtek nyomon. Ez idő alatt rögzítették a köszvényrohamokat és a tüneteket, valamint a rohamokat megelőz két napban a fogyasztott ételeket és italokat, a cseresznyefogyasztást is beleértve. Tíz-tizenkét szem cseresznye számított egy adagnak. A kutatásban részt vevők körülbelül 42 százaléka fogyasztott cseresznyét vagy cseresznyekivonatot. Az eredmények azt mutatták, hogy az ő esetükben 37 százalékkal alacsonyabb volt a köszvényroham kockázata, mint azokban, akik nem fogyasztották a gyümölcsöt.
A cseresznyében lévő antioxidáns vegyületek valószínűleg természetes módon gátolják ugyanazokat az enzimeket, amelyeket az olyan elterjedt gyulladáscsökkentő gyógyszerek is céloznak, mint például az ibuprofen. A cseresznyefogyasztás a kísérlet alapján hasonlít a napi rendszerességű ibuprofen szedéshez. E hatás megerősítéséhez azonban valószínűleg további klinikai kísérletekre lesz szükség.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!