Tűbalesetek

2012. 09. 20.
Szerző: Szimpatika
Európai tanulmányok becslései azt mutatják, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó legalább évente egyszer elszenved tűszúrás okozta balesetet. A használt injekciós tűk több mint 30 féle, vérben található kórokozóval fertőzhetnek. Hamarosan életbe lép az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. törvény, amely rendelkezik a kórházakban és az egészségügyi ágazatban előforduló, éles vagy hegyes eszközök által okozott sérülések megelőzéséről

Európában minden évben több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó válik tűszúrásos baleset áldozatává. Magas kockázatú dolgozók közé tartoznak az orvosok, az ápolók, az önmagukat injekciózó betegek, a laboratóriumi dolgozók, a takarítók és a veszélyes hulladék begyűjtését végző személyzet. A használt injekciós tűk több mint 30 féle, vérben található kórokozóval fertőzhetnek. A legtöbb tűszúrásos baleset közvetlenül a tű használata után következik be.  A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság nagygyűlésén debütáló Sharps Terminator fokozza az egészségügyi dolgozók biztonságát. Csökkenti a tűszúrásos balesetek lehetőségét, megsemmisítve a veszély forrását – magát a tűt – azzal, hogy az alkalmazás helyén eltávolítja a környezetből; szignifikánsan redukálja a tűgyűjtők használatát és költségét; elősegíti, hogy a társadalom számára a környezet biztonságosabb, egészségesebb és fenntarthatóbb legyen.

Problémát jelent, hogy a tűgyűjtő konténerek alacsony technológiai színvonalúak, nem praktikusak, viszont drága megoldást nyújtanak. Az injekcióstű-hulladék szabályozása szigorú, üzemanyag-költséges, komoly munkaerőigénnyel párosul, s a tűknek és egyéb szúróeszközöknek magas a megsemmisítési költsége. A speciális konténerek alkalmasak ugyan a használt tűk begyűjtésére, de nem ellenállók a tűszúrásokkal szemben.

Az amerikai fejlesztésű, szerb gyártású és – Európában elsőként – hazai forgalmazású Sharps Terminator csonkkal együtt semmisíti meg az egész tűt, amelyből 3 másodperc alatt hamu és ártalmatlan hulladék lesz. Egykezes, egyszerű művelettel működtethető, jelentősen csökkentve az egészségügyi veszélyes hulladék tárolásának költségét. Mindenfajta tű esetén használható. Zárt, hordozható, akkumulátorról üzemel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!