Tiltott teljesítményfokozás: asztma elleni készítmények

Szerző: Szimpatika
A gyógyszereknek ehhez a csoportjához eredetileg asztmaellenes készítmények tartoztak, amelyekről azonban kiderült, hogy egyrészt stimuláns, de anabolikus hatásuk is van. Asztmás sportolók esetében igen hatásosak a terhelés okozta asztmás roham kivédésére, ha edzés vagy verseny előtt alkalmazzák őket.

A Béta-2 antagonisták csoportjába tartozó szereket anabolikus, izomszövet-növelő hatásuk miatt kezdték el használni nem asztmás sportolók is azokban a sportágakban, ahol az eredmények elérésében az erő meghatározó szerepet játszik.

Miért kockázatos a használatuk?

Orvosi szempontból számos mellékhatásuk miatt ellenjavallt a használatuk. Alkalmazásuk során remegés, idegesség, szapora szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, fejfájás és izomgörcsök jelentkezhetnek.

Használatuk versenyen és versenyen kívül egyaránt tiltott. Asztmás sportolók meghatározott készítményeket inhalációs formában használhatnak előzetes engedély (TUE engedély) birtokában. A TUE engedély megadása szigorú szabályokhoz kötött, az engedélyeztetés általában a válogatott keret orvosának közreműködésével történik.

 

forrás: sportorvos.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!