Éltető ételek

Szerző: Kalocsai Kristóf
Egy hosszan tartó betegség komoly változásokat hozhat egy ember, egy család életében, és ez sokszor a táplálkozásra is kiterjed. A különféle, étkezéssel kapcsolatos tanácsok, diéták közül azonban sokszor nehéz választani. Az étrend-kiegészítőkről kérdeztük Lukácsné Dr. Fodor Enikőt, a Fodor Gyógyszertár (1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 44.) munkatársát.

Mely betegségeknél kell legjobban odafigyelni a táplálkozási szokásokra?

A cukorbetegség, ételallergiák, szív- és érrendszeri megbetegedések állnak az első helyen. Ezekről a betegségekről sokat hallunk, hiszen tudjuk, hogy egy cukorbeteg számára milyen fontos, hogy tartsa a megfelelő diétáját, ahol a napi ötszöri étkezés mellett az egyes étkezések szénhidráttartalmát is szigorúan
figyelni kell.

Az ételallergiák nehezen felismerhetők, gyakran kisgyermekkorban jelentkeznek egyszerű hasfájásos tünetekkel, étvágytalansággal. Ilyenkor sokszor ráfogják a gyerekre, hogy válogatós, rossz evő, azonban az édesanyáknak gyanús kell hogy legyen, ha sokáig tart ez az állapot. A védőnő, gyermekorvos segítségével kideríthetők az okok, és ha valóban allergiáról van szó, a táplálkozási szokások teljes megváltoztatása szükséges, ami nagyon nehéz. Kevesen tudják, milyen kihívás gluténmentesen, tejcukor- vagy lisztérzékenyeknek főzni.

Minden betegségnél kiemelten figyelni kell a táplálkozási szokásokra, természetes például, hogy a gyomor- és epepanaszosok kerülik a gyomorsavat termelő vagy zsíros ételeket. De a vesebetegeknek, köszvényeseknek, rákbetegeknek is speciális diétáik vannak, mellyel az állapotuk javítható.

A rákbetegek számára több étrend-kiegészítőt is ajánlanak – miért van szükség ezekre?

A daganatos betegek 60-70%-ánál kialakul az étvágytalanság, a rossz erőnlét, lehetnek táplálékbeviteli nehézségek. Ezeket a tüneteket okozhatja a szervezetnek a tumorra adott válasza, illetve a gyógyszerek, kezelések mellékhatásai. A speciális éterend-kiegészítők megállíthatják a fogyást, elviselhetőbbé tehetik a kezeléseket, csökkenthetik a műtét utáni komplikációkat, növelhetik a kezelés sikerét, és elősegíthetik a gyógyulást.

Mitől lesz valami étrend-kiegészítő, és nem gyógyszer?

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet irányelvei szerint, az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. A forgalomba kerüléshez elég csak a termék címkéjének és adatlapjának benyújtása az OÉTI-hez. Ezzel szemben a gyógyszerek engedélyezése több éves folyamat, mely mögött szakhatósági vizsgálatok állnak, például a gyógyszerek mennyiségi és minőségi összetételéről, gyártási körülményeiről.

Ki lehet-e váltani ezeket a szereket speciális diétával?

A speciális diétához mindenképpen kérjük szakember segítségét. Sokan nem gondolnak arra, hogy csak jó minőségű zöldségből, gyümölcsből készítsék ételeiket, kerüljék például a vegyszerekkel kezelteket, ha futja rá a családi kasszából, bioélelmiszereket vásároljanak. Mivel ezeknek a feltételeknek nehéz megfelelni, ezért van szükség a speciális étrend-kiegészítőkre, melyek koncentrált formában tartalmazzák a szervezet számára hiányzó anyagokat.

Néhány makacs pácienstől hallani lehet, hogy ha nem ehet meg jóízűen egy pacalpörköltet, akkor már nincs is értelme élni. Van lehetőség arra, hogy a „klasszikus” magyaros étrend mellett is hatékony legyen a gyógykezelés?

Természetesen a klasszikus magyar konyhát is meg lehet szelídíteni, például régi hagyományos konyhánk kedvelt ételeivel, kölessel, csicseriborsóval, mangalica sertés húsával, különleges zöldfűszerezéssel, teljes kiőrlésű kenyérrel. A háziasszonyok csodákra képesek, és ha nem árulják el, miből készült az étel, lehet, hogy észre sem veszik az asztalnál.

A betegek gondolkodását folyamatosan formálni kell, hiszen minden a fejben dől el. A gondolataink döntően befolyásolják életünket, így testi, lelki egészségünket is.

Több olyan betegség is létezik, mely a szellemi kapacitások csökkenésével jár. Van olyan étrend-/táplálékkiegészítő, mely megakadályozza vagy lelassítja az agy leépülését?

A ginkgó- és a ginzengtartalmú készítmények régóta ismertek. Az újabb kutatások a kurkuma felé fordultak, melynek összetevői jól alkalmazhatóak Alzheimer- és Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben szenvedőknél, illetve bizonyos agykárosodások esetén és korfüggő neurodegeneratív betegségekben.

Hogyan segíthet a tudatos táplálkozás az ilyen súlyos betegségek kialakulásának megelőzésében? Mikortól érdemes fokozottan odafigyelni erre?

Hosszú távon kell gondolkodni, hiszen a fiatalabb kori életvitel kihat az idősebb életkorra is. Ismert, hogy a felnőttkori elhízás összefügghet a későbbi elbutulással. A normál vegyes étrend, a változatos táplálkozási szokások, a rendszeres testmozgás, mind segítenek az egészséges életmód kialakításában, mellyel sok betegség megelőzhető. Érdemes gyermekeinket már kicsi koruktól így nevelni, de soha se késő elkezdeni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!