Bodzás finomságok

2012. 08. 26.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Amikor Pesten, a nem különösebben kies Horváth Mihály téren megcsapott a bodza fenséges illata, és ránéztem a ritka magas, virágba borult fára, nem volt kétséges, hogy hétvégén „bodzatúrát” kell tennünk egy autóktól távolabb eső erdőszélen.

Amikor a bogernyős bodzavirágzatot gyűjtjük, az ellenállhatatlan illatnak köszönhetően virágportól sárga orral szoktunk kimászni a bokorból. Aztán a konyhában gyorsan étellé és itallá lényegülnek az apró fehér virágok: a bodzás palacsinta azonnal fogyasztható muskotályos ízorgia, a limonádé néhány napra, a szörp pedig hosszú hónapokra megőrzi a bodzavirág csodálatos aromáját.

Felhasználás előtt a bodzavirágról alaposan rázd le a nem kívánt lakókat – nem szoktam megmosni, mert úgy a lefolyóba kerül a finom virágpor nagy része, de ha ragaszkodsz hozzá, mosd és szárítsd meg.

Bodzavirágos palacsinta

Ilyenkor, bodzaidényben, gyors, látványos és finom különlegesség a palacsintatésztában kisütött bodzavirág.
Készítsünk viszonylag sűrű palacsintatésztát. A virágzatot tisztítsuk, majd szárítsuk meg. Kenjük ki a palacsintasütőt kevés olajjal, és tegyük a tűzre. Száránál fogva mártsuk a bodzavirágot a palacsintatésztába, és rakjuk a felmelegedett serpenyő közepébe. (A zöld szárakat ilyenkor lehetőség szerint le szoktam nyisszantani.)

Közepes lángon süssük meg az egyik felét, majd fordítsuk meg, és azt is süssük aranybarnára. Porcukorral megszórva, juharsziruppal leöntve, vagy vaníliafagyival is kitűnő!

Bodzás limonádé

Ez a friss üdítő ital valójában bodzavirággal ízesített limonádé. Sok recept citrompótlót használ, de az meg sem közelíti a friss citromból készült italt! Érdemes egy nagy adagot készíteni a hétvégi kirándulás után, és másnap már fogyasztható is! Ha nem szénsavmentes ásványvizet használok, először felforralom, és lehűtöm a csapvizet. Nálunk a következő arányok váltak be: hat liter vizet töltök egy nagy tálba, két jó alaposan megmosott citromot szeletelek bele, kettőt pedig belefacsarok, és literenként adok hozzá 4 evőkanál cukrot és 2 megtisztított bodzavirágot.

Természetesen ízesítheted mézzel vagy más édesítőszerrel is!
Hűvös helyen tartsd: egy-két óra múlva már kezdi átjárni a muskotályos bodzaíz a limonádét, egy nap után pedig érdemes leszűrni és hűtőben tárolni arra a rövid időre, míg el nem fogy.

A maradék megtisztított virágot érdemes lefelé lógatva kiszárítani és a lehulló szirmocskákat összegyűjteni: limonádé ízesítésére így télen is alkalmasak lesznek, de köhögésre, megfázásra finom tea is főzhető belőlük.

A bodza három-négy hét alatt elvirágzik, de konzerválhatjuk finom zamatát télire, szörp formájában. Elkészítése nagyon hasonlít a limonádéra, csak több cukrot és némi tartósítószert is használnunk kell, hogy ne bor legyen belőle a végén. Egy nagy fazékban forralj fel 5 liter vizet 3,5 kg cukorral. A maradék cukrot egy másik edényben lassú tűzön karamellizáld, majd óvatosan öntsd fel egy liter vízzel, és ha elolvadt, öntsd a nagy fazékba.

Hozzávalók:

20 bodzavirágzat
4 kg cukor
5 citrom
1 doboz citrompótló
1 kávéskanál nátrium-benzoát

Hűtsd ki a szirupot (állítsd hideg vízzel telt mosogatóba). Keverd hozzá a citrompótlót és a tartósítószert, az alaposan megmosott, felkarikázott citromot és a bodzavirágot. Hűvös helyen 4-5 nap alatt összeérnek az ízek: néha kóstold meg, és keverd jól át. Ha késznek ítéled, szűrd tiszta üvegekbe, és jó alaposan zárd le. Vízzel hígítva egész évben fogyasztható!

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!