Zóna, az elfelejtett, pedig hatásos sztárfogyókúra

Szerző: Szimpatika
A zóna-diéta alapötlete Barry Sears amerikai kutatótól származik. A módszer alapja, hogy az étrendünk (mind a reggeli, az ebéd és a vacsora) 30 százalékban tartalmazzon fehérjét, 30 százalékban zsírt és 40 százalékban szénhidrátot. Bár ez egy lassabb ütemű fogyást eredményez, biztos és tartós módja a súlyfölöslegtől való megszabadulásnak.

Dr. Sears szerint a zóna-diéta lehetővé teszi, hogy látványosan és egyenletesen leadjuk a felesleges kilókat. Ezen felül kiegyensúlyozottá teszi a testi állapotot, sőt hosszú és egészséges életet tud biztosítani, el tudjuk kerülni vele a krónikus betegségek egy részét. Mindezt úgy, hogy – a fenti arányokat betartva – egy nap többször kis mennyiséget fogyasztunk el.

A zóna-diéta értelmében ötször étkezzünk egy nap, és akkor is meghatározott időközökkel. A reggelinek pl. közvetlenül az ébredés után 1 órán belül kell lennie, az utolsó, kis étkezésnek pedig közvetlenül lefekvés előtt. Dr. Sears sok olyan cukorbeteg személyt vizsgált meg, akik keringési problémákkal is küszködtek a cukorbetegség mellett. Rájött arra, hogy e betegségek azáltal orvosolhatók, hogy kordában tarjuk a szervezet inzulinszintjét.

A zóna-diéta segítségével el tudjuk érni, hogy a szervezet úgynevezett zsírégető módban maradjon. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem eltárolja a zsírt, hanem felhasználja. A zóna-diéta nevét onnan kapta, hogy a szervezet inzulinszintjét egy megfelelő „zónában” tudja tartani. Ezáltal olyan folyamatok indulnak el a szervezetben, amelyek elkezdik elégetni az elraktározott zsírt.



4 betartandó szabály vagy jó tanács a győzelemhez!

1. Víz, víz, sok víz! Igyunk legalább 8 nagy pohár vizet naponta! Étkezések előtt egy fél órával is egy nagy pohárral, ez ugyanis csökkenti az éhségérzetet. Ez állítólag a "Zóna" egyik nagy titka!

2. A következő étkezést mindig öt órán belül fogyasszuk el, kivéve éjszaka. A gyakoribb, de kevésbé energiadús étkezés is a fogyókúra egyik fortélya. A reggelit az ébredést követő órában együk meg, a nassolnivalót pedig lefekvés előtt egy órával.

3. Mindig a fehérjét fogyasszuk el elsőként. Jobban telít, és a szervezetnek azonnal rendelkezésére áll így a szükséges energia.

4. Egy nagyon egyszerű trükk, ami bármikor hasznosnak bizonyulhat: ne együnk egyszerre soha több fehérjét, mint amennyi a tenyerünkben elfér. Ez a titok akkor is segít, ha étteremben vagy vendégségben étkezünk: egy tenyérnyi hús – és bármennyi saláta.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!