Egy fogfájós kisgyereket küldözgettek az orvosok

Szerző: Szimpatika
Egy asszony, akinek nehezen kommunikáló fogyatékos gyermeke jelezte, hogy fáj a foga, megpróbált ellátót találni . Sikertelenül...

Sürgős ellátásra szorultak. Csakhogy a gyermek fogyatékossága nem engedi az ébrenlétben való általános kezelést, speciális ellátásra van szüksége. Az állami egészségügyi intézményekben altatásos foghúzásra több, ám ilyen speciális körülmények között zajló fogmegőrző kezelésre országszerte elvileg csak 3 helyen van lehetőség a fogyatékkal élő kiskorúak esetében.


Azért csak elvileg, mert ahová a körzeti fogorvos a beutalót adta, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinikájára, ott elutasították az édesanyát azzal, hogy ugyan tavalyig a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával közösen valóban végeztek altatásos fogászati ellátást, de ezt múlt novemberben "megtiltották", így ebben az intézményben már több mint fél éve nem látják el a fogyatékos gyermekeket.

Magyarán a körzeti fogorvos 8 hónappal az intézményi változás után is rossz helyre küldte a kislányt, akit a Semmelweis Egyetemről a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjébe irányítottak. Csakhogy ott a gyermekkórház egy dolgozója telefonon azt közölte az édesanyával: az egész országban ők látják el a hasonló beteg gyermekeket, így műtéti időpont leghamarabb 2012 decemberére van – szeptember közepéig "a szabadságolások miatt" egyáltalán nem is végeznek operációkat –, a kislányt pedig fel sem veszik a várólistára addig, amíg nem fogadták a gyermeket. Csakhogy rendelésre augusztus 24-ére, azaz egy hónappal későbbre kaptak időpontot, mondván, majd ekkor megnézik a fájó fogú gyereket, antibiotikumot írnak fel neki, hogy a gyulladást csökkentsék, és végül felveszik a listára is...

Természetesen folytatódik a történet, amelynek korántsem a végén azt szűri le az édesanya: "Amit tehetek, hogy együtt sírok a gyermekemmel, és segítséget kérek Önöktől és mindenkitől, aki csak él, a probléma felvetésében, bemutatásában, és amennyiben lehet, megoldásában."

 

(forrás: Népszava Online )

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!