Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A magas vérnyomás és a só

Módosítva: 10/9/2024 2 perc TáplálkozásVérnyomásHúsokÖsszes cikk
Nem ismerek olyan vizsgálatokat, amelyek igazolták volna, hogy a só fogyasztás és a magas vérnyomás között közvetlen kapcsolat lenne. Van összefüggés persze, csak az nem direkt összefüggés. A sok húst fogyasztó emberek sok sót is juttatnak a szervezetükbe, mert a kialakult konyhakultúra ezt követeli. (Nem véletlenül!)

A húsban gazdag étkezés okozhat közvetlenül magas vérnyomást, mert az eltúlzott húsmennyiséget nem mindig tudjuk megemészteni a gyomor-vékonybél-traktuson belül. Ha viszont a vastagbélben magas fehérjetartalmú étel marad, akkor a bűzös rohadás eredményeként olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek elősegíthetik a magas vérnyomás kialakulását.

Jobb-e a tengeri só, mint a bányából származó?

A tengervíz sok sót (nátrium kloridot) tartalmaz és ez már több millió évvel ezelőtt is így volt. A sóbányákban összegyűlt só is tengervíz-eredetű, csak a nagyon régen létezett tengerek gyűjtötték össze annak idején. A tengervízben kellő mennyiségű jód is található. A jód viszont nagyon illékony, ezért a régebben lerakódott sórétegekből eltűnt már. A jódtartalmuk miatt javasolják inkább a tengeri sót. Viszont a bányákból származó sót is lehet jóddal dúsítani. Azt viszont tudni kell, hogy akár tengeri sóról, akár jóddal dúsított sóról van szó, ha sokat áll a raktárakban és a boltok polcain, a jód kiillan belőlük egy idő után.

Kell-e a több millió éves sót – az eredetit – javítgatni?

Az a feltaláló, akivel néhány évvel ezelőtt találkoztam, még azzal az érvvel dicsérte találmányát, hogy nem annyira sós az ő sója, mint amilyen a normál asztali só. Az övéből még többet is lehet az ételbe tenni!

A sós íz érzékelésére szerencsére van ízlelőbimbónk. A só, a nátrium-klorid bevitele szabályozva van bennünk, már millió éve. A szervezetünkbe egy falatban több nátrium-kloridot nem vihetünk be. Ha a szükségesnél több só van az ételünkben, kiköpjük, mert túl sósnak érezzük, és azt mondjuk, ez olyan, mint a méreg! A kálium-klorid kevésbé sós ízű, mint a nátrium-klorid, többet kellene használnunk belőle, hogy ugyanolyan sós legyen az étel. A nagyobb mértékű sózás viszont már árt a szervezetünknek. A túlzott sóbevitel nemcsak magas vérnyomást okozna, hanem súlyosabb problémákat is!

A sóval is úgy vagyunk, mint például az alkoholos italokkal: kevés nem árt, sőt használ, míg a sok káros!

forrás https://drhummel.hu/

Nem ismerek olyan vizsgálatokat, amelyek igazolták volna, hogy a sófogyasztás és a magas vérnyomás között közvetlen kapcsolat lenne. Van összefüggés persze, csak az nem direkt összefüggés. A sok húst fogyasztó emberek sok sót is juttatnak a szervezetükbe, mert a kialakult konyhakultúra ezt követeli. (Nem véletlenül!)