Mit adjunk enni a babának, hogy okosabb legyen?
A tápszeripar már régóta igyekezett tehéntejből is elfogadható minőségű babatápszereket készíteni, a tudományban dolgozók pedig ezt megpróbálták még tovább tökéletesíteni. Fölvetődött, hogy a szójatej bizonyos alkotóelemei olyan kémiai összetételűek, hogy fokozhatják az újszülöttek testi és szellemi fejlődését. Szakemberek ilyen csecsemőtápszereket is kikísérleteztek, és ezek adása bizonyos országokban divattá vált.
Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatócsoportja jelentős összeget költött arra a vizsgálatra, melyben egészséges újszülöttek szellemi fejlődését tanulmányozták a legkorszerűbb módszerekkel: a kicsinyek anyatejet, tehéntejből készült tápszert vagy szójafehérjékkel gazdagított babatápot kaptak egyéves korukig.
A vizsgálatban 131 újszülött kizárólag anyatejet szopott, ugyanannyi babát tejből összeállított tápszerrel, a harmadik csoport tagjait pedig a tudományosan elkészített szójaitallal táplálták. A részletes babafejlődési vizsgálatok a harmadik, hatodik és kilencedik hónapban történtek, mindenkinél azonos módon.
A kutatók arra is figyeltek, hogy az eredmények összehasonlításakor megnézzék, van-e különbség a babák szellemi fejlődése során a lányok és a fiúk között, illetve számít-e a születési súly, a bőrszín, a fejkörfogat vagy az anya intelligenciahányadosa.
Ugyan jelentős különbség a háromféleképp táplált babák között nem volt, azonban az anyatejes kicsik valamivel jobb eredménnyel szerepeltek már a hatodik és a kilencedik hónapos korban. A második helyre a tehéntej alapú tápszer került és a harmadik hely jutott a szójatejjel készült új készítménynek.
Ezek az eredmények összhangban vannak azzal az óriási szakirodalommal, amely kimutatja a szoptatás előnyeit a gyermek kognitív képességeinek fejlődésére. Fontos azonban rámutatni arra, hogy mindhárom vizsgált csoport fejlődési mutatói a normális értékeken belül voltak, és az anyatejjel táplált gyermekek, valamint a tápszerrel táplált kicsinyek közötti különbség igen kicsi volt – hangsúlyozták a szakemberek.
Aline Andres és munkacsoportjának tanulmánya a Pediatrics szakfolyóiratban jelent meg.
forrás:mti
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!