Új eredmény: másképpen kell kezelni a diabéteszt!

2012. 07. 22.
Szerző: Szimpatika
A 2-es típusú diabétesz korai és intenzív kezelésével – ami egy kezdeti 3 hónapos inzulinalapú terápiát jelent, amit vagy inzulin és metformin, vagy hármas orális kezelés követ – legalább 3,5 évig funkcióképes állapotban őrizhetők meg a béta-sejtek.

Az ezzel foglalkozó közlemény szerzői, dr. Lindsay B. Harrison, a dallasi Texasi Egyetemről és munkatársai, akik randomizált vizsgálatot végeztek, melynek eredményeit június 28-án közölte a Diabetes Care online kiadása.

A vizsgált populáció 58 személyből állt, valamennyiüknek frissen felfedezett diabétesze volt. Kezdetben mindegyiküket 3 hónapig inzulinnal és metforminnal kezelték, majd két csoportot alakítottak ki véletlenszerűen: az egyik a továbbiakban is inzulint és metformint kapott, a másik pedig hármas orális kezelést. A 42 hónapig tartó tanulmány során a személyeket a kezelés előtt, majd a 6., 12., 18., 30. és 42. hónapban megvizsgálták, s ennek részeként orális, vegyes étkezéses teszttel becsülték meg a béta-sejtek funkcióját,.

 

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az egyetlen orális gyógyszerrel végzett kezelés hatása még akkor is viszonylag hamar elmúlik, ha a kezdeti glikémiás kontroll közel van a célértékhez. A szerzők mindezekből azt a következtetést vonják le, hogy helytelen a diabéteszesek kezelését diétával és monoterápiával kezdeni – sokkal hatásosabb az általuk alkalmazott kétféle agresszív kezelés bármelyike, s a mellékhatásprofil sem rosszabb, mint a monoterápia esetén.

 

 

Forrás: medicalonline

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!