Miért rossz élmény az első szex?

Szerző: Szimpatika
A Durex Nemzetközi Szexuális Jóléti Kutatásából kiderül, hogy világszerte mindössze minden harmadik ember (35%) élvezte az első szexuális együttlétet. A hazai eredmények a nemzetközi tendenciát követik, ráadásul a magyarok csupán 17%-a élte meg kiemelkedően fontos élményként szüzessége elvesztését.

Nemzetközi viszonylatban Észak-Amerika vezeti a toplistát – legalábbis ami az első szexuális élmény élvezeti értékét illeti. Azonban itt is a válaszadók csupán 44%-a állította, hogy élvezték életük első együttlétét. A régión belül az Amerikai Egyesült Államok áll az élen 45%-kal. Hasonló eredmények születtek e kérdésben Dél-Amerikában (42%) és Brazíliában (43%). Ettől kissé elmaradt az ausztrálázsiai régió 38%-kal, melyet Európa követ 36%-kal. Az öreg kontinensen belül a spanyolok végeztek az élen, akiknél a 43%-os élvezeti faktor nemzetközileg is viszonylag magasnak számít.

Ázsiát nézve a kutatásban résztvevők 27%-a emlékszik vissza elégedetten az első alkalomra, viszont kontinensen belül az egyes országokat nézve nagy különbségek figyelhetőek meg;  világszerte India volt a legoptimistább 53%-kal, mely szöges ellentétben áll a Japánok 16%-ával. Afrika 22%-os eredményét nagyban befolyásolta Nigéria, hiszen itt a válaszadók csupán 3%-a nyilatkozott pozitívan, mely globálisan is a leggyengébb arány.

 

Hazánkat nézve a magyar válaszadók 31%-a élvezte az első szexuális együttlétet. Ezzel egy időben csupán 28% volt érzelmileg felkészülve erre a lépésre, és 29% vélekedik utólag úgy, hogy szeretetteljes körülmények között történt az első alkalom.

 

A globálisan alacsony élvezeti faktor okát nagy valószínűséggel a szakszerű szexuális felvilágosítás hiányában kereshetjük. A kutatásból ugyanis kiderült az is, hogy ha a szexszel kapcsolatos ismeretekről van szó, akkor az emberek többsége a tanterem falain kívülről informálódott. Globális szinten a válaszadók legfőbb információforrásként a barátokat és a kortársakat jelölték 42%-ban, melyet a könyvekből szerzett információk (41%) és az internet követnek (35%).

 

Dél-Amerikában a szexuális ismeretek legfőbb forrásának a könyvek bizonyultak (50%), Európában (47%), Észak-Amerikában (46%) Ausztrálázsiában (37%) az emberek többsége a barátokon és kortársakon keresztül informálódott, míg Ázsiában főleg az internetet használták e célra (47%). Egyedül Afrikában állították a válaszadók, hogy az iskolában szerzett ismeretekre alapozták tudásukat.

 

Barátokhoz és kortársakhoz leginkább a görögök (67%) fordulnak tanácsért, akiket az olaszok (60%) és csehek (59%) követnek. A könyvekből szert tett ismeretekre főleg a mexikóiak (60%) és a kolumbiaiak (52%) építenek, míg Ázsiát tekintve Malajziában (66%), Thaiföldön (59%) és Indonéziában (56%) inkább az internetről szerzik be legtöbben a szükséges információkat.

 

A kutatás eredményei szerint a magyarok több mint fele a könyveket jelölte meg a szexuális információk legfőbb forrásaként. Ugyanakkor a hazai válaszadók 49%-a állította, hogy az iskolában értesült az alaptudnivalókról, míg 42% a barátokat és kortársakat részesítette bizalomban ebben a kérdésben.

 

Annak ellenére, hogy az emberek többsége a tanterem falain kívülről tájékozódik, világszerte ötből négy ember (79%) hisz abban, hogy a szakszerű nemi felvilágosítás felelősségteljesebb szexuális viselkedést eredményezhet. Ez a nézet világszerte jellemző, ugyanis az afrikaiak 85%-ban, a dél-amerikaiak 83%-ban, az észak-amerikaiak pedig 82%-ban hisznek a szexuális felvilágosítás pozitív hatásaiban. Európa és Ausztrálázsia ettől némileg elmarad, de az arány itt is 79% és 77%.

 

A globális eloszlás látványosabb, ha országonként nézzük az eredményeket. A görögök vélekednek legpozitívabban a szexuális felvilágosítás kapcsán, 90%-uk hiszi, hogy ennek köszönhetően felelősségteljesebb szexuális magatartást idézhető elő. Görögországot Indonézia és Románia (89%), valamint Dél-Afrika követi (88%). Hong-Kong (64%), Szingapúr (65%) és Lengyelország (68%) kevésbé értenek együtt ezzel a nézettel, de még az ő esetükben is viszonylag magas ez az arány.

 

A magyarok nagy része (83%) szintén támogatja a szakszerű felvilágosítást és hisz abban, hogy az esetleges veszélyeket is ismerve az emberek felelősségteljesebben állhatnak a szexhez.

 

Ennek ellenére, globálisan ötből egy válaszadó (22%) egyáltalán nem részesült semmilyen nemi felvilágosításban az iskolában. Régiókra bontva az eredményeket az látszik, hogy az európaiak 30%-a, az ausztrálázsiaiak 24%-a és az észak-amerikaiak 23%-a egyáltalán nem vettek részt ilyen oktatásban. Meglepő, de ez az arány picivel jobb Ázsiában és Afrikában (13%) valamint Dél-Amerikában, ahol a válaszadók mindössze 9%- nem kapott felvilágosítást. Európán belül az olaszok (55%), a portugálok (44%) és a görögök (42%) közül részesültek a legkevesebben szakszerű felvilágosításban, mely egyben globálisan is a legalacsonyabb arány.

 

Magyarország az európai átlaghoz képest 11%-kal jobb helyen végzett ezen a téren, nálunk ugyanis a válaszadók 19%-a állította, hogy nem volt lehetősége felvilágosításon részt venni.

 

„A szüzesség elvesztése fontos történés egy ember életében. Ennek ellenére a magyarok mindössze 16%-a érezte, hogy kellő ismeret birtokában vág bele szüzessége elvesztésébe, ami igen alacsony. A kutatás eredményei ismét megerősítettek minket abban, hogy továbbra is sok a dolgunk e téren. Véleményem szerint szükség van a szakszerű szexuális felvilágosításra ahhoz, hogy kellőképpen felkészítsük a fiatalokat a felnőttek világába való belépésre és segítsük őket abban, hogy képesek legyenek élvezetessé és biztonságossá tenni szexuális viszonyaikat egy életen át” – nyilatkozta Somlai Anna a Durex kategóriamenedzsere.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!