Kerülendő, egészségre ártalmas kozmetikumok

Szerző: Kovács Zsuzsanna
A bőrünket télen-nyáron meg kell óvni, nemcsak az UV-sugaraktól és a környezeti hatásoktól, hanem a kozmetikumokban levő káros anyagoktól is. Dr. Révész Klaudiával, a Mammut Egészségközpont bőrgyógyász–kozmetológusával, gyermekbőrgyógyász szakorvosával beszélgettünk bőrünk egészséges védelméről.

A nyári melegben a verejtékezés miatt naponta többször tisztálkodunk, ennek következménye, hogy több tusfürdőt és testápolót használunk, a víz pedig szárítja a bőrünket. Mire kell odafigyelnünk, amikor tisztálkodószert vásárolunk?

Fontos kérdés, hogy mivel zuhanyozunk, és mivel pótoljuk vissza a kiszáradó bőrben a vizet, tehát hogyan biztosítjuk a hidratációt. Akármennyire is izzadékony valaki, nem kell feltétlenül nagyon komoly fertőtlenítő hatású tusfürdőt alkalmazni a rutinszerű tisztálkodás során. Sokan használnak olyan készítményeket rendszeres tusolásra, amelyekben baktériumölő anyagok vannak. Nyilván egy tömött strand után indokolt egy alaposabb, fertőtlenítő hatású tusfürdőt igénybe venni, de a napi rendszeres tisztálkodáshoz indokolatlan, mivel az ember a saját bőrflóráját teszi tönkre,  ezzel sokkal sérülékenyebbé, kiszáradásra hajlamosabbá, mindenféle fertőzésekkel szemben fogékonyabbá teszi a bőrét.

Ami a másik nagyon fontos dolog, főleg gyerekek esetében, hogy lehetőség szerint a szódium/nátrium-laurid-szulfátot, tehát az SLS néven futó anyagokat kerüljük. Rengeteg samponban és tusfürdőben megtalálhatóak, a víz után ez az anyag az, ami a legnagyobb koncentrátumban van jelen a tisztálkodószerekben. Ez egy nagyon kis molekulatömegű habosító anyag, amitől maga a mosakodás élmény, hiszen nagyon jól néz ki a hab, de szükségtelen az ilyen mértéktelen alkalmazása. A veszélye, hogy ez a kis molekulasúlyú anyag a bőrön keresztül beszivárog a szervezetünkbe, olyannyira, hogy a belső szervekben is ki lehet mutatni.

A krémek kiválasztásakor a kőolajszármazékokra kell odafigyelnünk. Az ásványolaj- (paraffinum liquidiumnak is nevezik) és önmagában az ásványiglicerin-tartalmú dolgok azok, amik nem tesznek jót. Ezektől az anyagoktól a bőrfelszín hidratáltnak tűnik, de a következő tusolásnál érezzük, hogy akkor jön le a filmrétegnyi hidratáció a bőrünkről.

Ugyanez vonatkozik a samponokra, testápolókra. Sok olyan sampon van, amelyben szilikon található: szükségtelen szilikont tenni a fejünkre, nem beszélve arról, hogy hajmosáskor végigfolyik a testünkön a sampon.

Milyen természetes anyaggal tudjuk a bőrünket hidratálni?

 

Akár az extra szűz olívaolaj is nagy segítség lehet, ha száraz a bőrünk, és ami még viszonylag bőrazonos összetételű, az a mandulaolaj, szezámolaj vagy a kókuszolaj. A szezámolajnak és az olívaolajnak is domináns illata van, amit nem mindenki szeret, ezért én a mandulaolajat szoktam ajánlani hidratálásra. Nagyon fontos, hogy soha ne száraz bőrre vigyük fel, hanem nedvesre. Ez a lényege az egésznek.

 

Dezodor, golyós dezodor vásárlása esetén mit tartsunk szem előtt?

 

A különböző dezodoroknál, golyós dezodoroknál az alumíniumra kell figyelni. A homeopátiás szemléletben az izzadás egy szükséges rossz az ember életében, a verítékkel nem csak hűtjük magunkat, hanem rengeteg felesleges anyag távozik a szervezetünkből. Mindenképpen önvizsgálatot kell tartanunk, hogy vajon iszunk-e megfelelő mennyiségű folyadékot, hány kávét iszunk meg egy nap, ugyanis a kávé fokozza az izzadást. A hónalji izzadás gátlására pedig lehetőleg ne olyan hosszú lejáratú dezodorokat használjunk, amire ráírják, hogy 48 meg 72 órás hatása van, mert kell, hogy az ember bizonyos anyagoktól természetes úton meg tudjon szabadulni. Ha ezt folyamatosan meggátoljuk, akkor ezek az anyagok bent maradnak a szervezetben, ami hosszú távon betegségek kialakulásához is tud vezetni. Ez a homeopátiás szemlélet a verítékezésre.

 

A nagy melegben nemcsak a napfény, hanem a szmog, a por is nagyobb felületen érintkezik a bőrünkkel. Milyen módszerrel tisztítsuk a bőrünket?

 

A bőrradírozás télen-nyáron hasznos, de nyáron érdemesebb gyakran csinálni, mert nagyobb felületen ér minket a nap, az utca porát is felveszi a bőrünk, jobban izzadunk, és a faggyúmirigyek termelődése fokozódik. A kettő együtt nagyon be tud ülni a pórusokba. A nyaralási, napozási szezon megkezdése előtt érdemes egy alapos bőrradírozást elvégezni, és utána a nyár folyamán rendszeresen megismételni, ugyanis a finom, rendszeres radírozással pont azt lehet elérni, hogy egyenletesebb legyen a színünk, és relatíve sokáig meg tudjuk őrizni barnaságunkat.

 

Tűző napsütésben nem csak a leégés veszélye fenyeget minket, hanem előfordulhat, hogy testünkön napallergia, napkiütések jelentkeznek, apró, piros, égő, viszkető kiütések formájában. Ezek ellen hogyan lehet védekezni, megelőzhető a kialakulásuk?

 

Ha már kialakultak a tünetek, akkor vannak erre nagyon jó homeopátiás szerek, amelyekkel lehet csökkenteni a tünetek kellemetlenségét, tehát a viszketést, égést. A megelőzésre nem igazán van lehetőség, hiszen akkor jelentkezik a kiütés, amikor kifekszünk a napra. A napallergiának tűnő kiütések egy részét okozhatja pl. lejárt fényvédő krém, nem megfelelő bőrtípus szerint alkalmazott krém. A belső dolgok azért fontosak, mert az igazi napallergiás történetek hátterében nagyon sok esetben valamilyen belső lappangásos, gyulladásos góc áll, ugyanúgy, mint egy csalánkiütésnél, ekcémánál. Ilyenkor meg kell keresni a kiváltó okot.

A magas faktorszámú krémeknél arra kell figyelni, hogy ezek a nagyon vaskos, fehér naptejek eltömítik a pórusokat, és emiatt kialakulhatnak szőrtüsző körüli gyulladások.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!