Mi az igazság? Hatásos vagy sem a homeopátia?

Szerző: Kalocsai kristóf
Egyre többször hallani a homeopátiáról, amellyel kapcsolatban sok kérdés merül fel. Működik? Nem működik? Hogy működik? Ezekre a kérdésekre válaszoltak a Fodor Gyógyszertár gyógyszerészei, Dr. Fodor Dezsőné és Lukácsné Fodor Enikő.

 

Mit jelent a homeopátia? Mi a lényege a módszernek?

A homeopátia Európában és a világ legtöbb országában a laikusok és az orvosok által elismert és egyre gyakrabban alkalmazott módszer, a gyógyítás része.

A homeopátia szó görög eredetű, jelentése ’hasonló szenvedés’. Ennek az európai gyógymódnak a gondolatait már Hippokratész (i.e. 460–377) tanaiban is megtaláljuk. Rendszerbe foglalása és elterjesztése Samuel Hahnemann (1755–1840) német orvos, gyógyszerész és vegyész nevéhez fűződik.

Alapelve: a hasonlósági szabály, azaz a hasonlót a hasonlóval való gyógyítás – mondhatnánk azt is, kutyaharapást szőrével. Vegyünk egy példát: mindenki ismeri, amikor hagymát vágunk, szemünk könnyezni kezd, csípi, égeti a könny még a szem környékét is. Ezzel együtt orrfolyás jellemző, mint egy kezdődő náthánál. Mit teszünk? Kiszaladunk a friss levegőre, kinyitjuk az ablakot, és máris javulás tapasztalható. Tehát ha egy nátha, szénanátha tünetei megegyeznek a hagyma által kiváltott tünetekkel, akkor az Allium cepa (vöröshagyma) homeopátiás gyógyszer javítani fogja a panaszokat.

A homeopátia lényege az, hogy a homeopátiás gyógyszer a szervezet öngyógyító tevékenységét serkenti és működésbe hozza. Az egész embert gyógyítja, nem csak a betegséget. Gyakran fordul elő, hogy először a beteg közérzete javul, testi panaszai pedig csak ez után csökkennek.

Milyen hatóanyagokkal dolgozik a homeopátia?

Természetes anyagokkal, melyek növényi, állati és ásványi eredetűek lehetnek. Például növényi: Chamomilla, Arnica, Urtica urens, Echinacea, állati: Apis (méhméreg), Lachesis (kígyóméreg), Sepia (tintahal), ásványi: Kálium bichromicum, Natrium muriaticum, Calcium phosphoricum, Borax.

Kiknek ajánlott elsősorban az ilyen kezelés?

Minden korosztály használhatja csecsemőkortól az időskorig. A homeopátiás gyógyszerekkel szembeni reakcióképesség egyénileg változó. Másképp reagálnak a kezelésre a különböző korú, eltérő erőnlétben lévő betegek. Ezt a potenciafok megválasztásánál figyelembe kell venni. Nagyon fiatal, nagyon idős, és legyengült szervezetű egyének részére inkább az alacsony potenciálú készítmények adása javasolt. Mivel mellékhatásai nincsenek, biztonsággal adható terhesség, szoptatás idején is, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelés nem kívánatos.

Alkalmazhatók-e a homeopátiás szerek hagyományos gyógyszerekkel párhuzamosan?

Igen, de a két szer bevétele között egy óra eltérés legyen.

Vannak olyan készítmények, melyek csökkenthetik a homeopátiás szerek hatását (pl. szteroidok), ilyenkor a homeopátiás szert gyakrabban kell bevenni.

Mitől függ, hogy egy beteg homeopátiás vagy hagyományos gyógyszert használ?

A homeopátiás szerek egyre nagyobb helyet foglalnak el a mindennapi akut betegségek gyógyításában és megelőzésében. Az egyén nyitottságától függ a használat gyakorisága. A fiatal generáció és a magasabb képzettséggel rendelkezők szívesen alkalmazzák maguk, hozzátartozóik és gyermekeik részére. Ők tudatosabban élnek, figyelnek a korszerű táplálkozásra, többet mozognak, nagy hangsúlyt fektetnek a stressz kezelésére. Számukra fontos az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése. Lehetőleg nem akarnak hagyományos gyógyszert használni, csak ha feltétlenül szükséges.

A módszer kritikusai a homeopátia sikereit a placebohatásnak tudják be. Mennyire megalapozott ez a vélemény?

A homeopátiás szerek a homeopátiás alapelvek szerint készülnek többlépcsős hígítással és összerázással (dinamizálás), amit együttesen potenciálásnak neveznek. A kiindulási anyag a gyógyszerkönyvben rögzített őstinktúra. A D (decimális) potenciasornál a kiindulási anyagot minden lépésben tízszeresére hígítják. A C (centimális) potenciasornál százszoros ez a hígítás. Minden hígítás után ütve rázással dinamizálják az anyagot.

Így a magasabb hígításoknál valóban egyre kisebb a hatóanyag mennyisége, de itt nem ez a lényeg, hanem a  közölt információ, amelyet a szer átad a sérült szervezet számára. Ez a szelíd gyógymód a szervezet öngyógyító képességét indítja be, a tünetek elfedése helyett a valódi gyógyulást segíti elő.

Még egy, ami a placebohatás ellen szól: az állatgyógyászatban is egyre gyakoribb és eredményes a homeopátiával való gyógyítás, márpedig az állat nem tudja, mi az a placebohatás.

A homeopátiás szerek között is különösen érdekesek a Schüssler-sók vagy szöveti sók. Ezek hogyan működnek?

A Schüssler-sók nevüket dr. Wilhelm Schüssler (1821–1898) német orvosról kapták, aki 12, a vérben és a szövetekben előforduló ásványi sót állított terápiás rendszere középpontjába. Ezeket funkcionális (élettani működéseket befolyásoló) sóknak nevezte el. A módszer lényege, hogy a Schüssler-sók nem a hiányzó ásványi sókat pótolják, hanem hatásukra a sejtek olyan információkat, ingereket kapnak, ami által a számukra életfontosságú szöveti sók táplálékból felvett mennyisége jobban hasznosul és növekedni kezd. A Schüssler-sók gyógyszerek, D6 és D12 hígításban készülnek, homeopátiás módszerekkel. Felhasználhatók akut és krónikus betegségek kezelésére, valamint szépségünk megőrzésében is szerepet játszanak.

Mi a Schüssler-arcdiagnózis?

Arcodra van írva, hogy melyik szöveti sóra van szüksége a szervezetednek – tartja a szlogen, és ez valóban így van. A bőrünk sok mindent elárul, sokan rácsodálkoznak erre. Az ásványi sók hiánya az arcon jól látható diagnosztikai jelekből megállapítható, pl. speciális ráncok, pigmentációs foltok, zsíros, fénylő bőr. Az egyes sók hiányának mértéke egytől-tízig terjedő skálán határozható meg. Ha több szerből is hiánytünet állapítható meg, akkor a legnagyobb számértékkel bíró készítmények pótlása a legfontosabb, mert ezekből van a legnagyobb hiány a szervezetben. Egyszerű, gyors, hatékony tanácsadás, mely kedvelt, különösen a hölgyek körében. Majdnem mindenki visszajön kontrollra, és látványosak az eredmények.

Mennyire költséges a homeopátiás kezelés a hagyományos gyógyszerekhez képest?

A kezelés kifejezetten olcsó, különböző cégek különböző kiszerelésben forgalmazzák ezeket a készítményeket. A tüneteknek két-három napon belül javulniuk kell, ha nem használ, más szert kell választani. Tünetmentesség esetén már nem szabad tovább alkalmazni.

Mi a homeopátia legfőbb erénye?

Akut megbetegedéseknél célzott, jól irányított kérdésfeltevéssel a válaszok alapján viszonylag könnyű a szerválasztás. Egyre gyakoribb, hogy a betegek a rendelkezésre álló információk alapján (újság, internet, szórólapok) választanak maguknak szert, de nem minden esetben ez a jó döntés. Érdemes a szakképzett, homeopátiás ismeretekkel rendelkező gyógyszerész véleményét kikérni, aki súlyosabb esetben homeopata orvoshoz irányítja a beteget.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!