A hibátlan fogsor titka

2012. 07. 05.
Szerző: Szimpatika
A fogászat rengeteget fejlődött az utóbbi években. Nem csak a fogkezelési eljárások, de a fogtisztítási eszközök is. Azt mindenki tudja, hogy legalább naponta kétszer alaposan fogat kell mosnunk. De sokan rossz fogkefét vesznek, mert divatos szín vagy forma alapján választanak, és nem figyelnek arra, hogy kis fejű, lekerekített sörtéjű legyen. Sokba kerülnek a fogápolási kellékek, ezért kevesen cserélnek hathetente fogkefét. Pedig a fogorvosi kezelés még drágább.

A fogorvoslásban talán leggyorsabban fejlődő ágazat az implantáció – mondja Dr. Yehun Radiva fogszakorvos. Az implantátumot az állcsontba rögzítik – ez helyettesíti a fog gyökerét –, majd ebbe csavarják bele a koronát. A beültetést vérképvizsgálat és állkapocsröntgen előzi meg. Maga az eljárás ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel történik, és általában nem tart tovább fél óránál. A módszer előnye, hogy a pótlás rögzítése miatt nem kell lecsiszolni egy másik, ép fogat is.

A fogtöméseknél újdonság a fúró nélküli fúrás. Ez lézerrel vagy egy speciális zselével történik, utóbbi a fogra kenve felpuhítja a szuvas szövetet, amely ezután könnyen eltávolítható egy kanálszerű műszerrel. Mindkét módszer nagy előnye, hogy nem fájdalmas, és nincs szükség érzéstelenítésre. A fogorvosok egy része azonban még bizalmatlan ezekkel az eljárásokkal szemben, ráadásul a kezelés borsos ára miatt a betegek sem kedvelik.

A láthatatlan „fehér tömést" jobban szeretik az emberek, mint az olcsóbb amalgámot. A legújabb tömőanyagok már tartósak is, de az amalgámtöméshez hasonlóan ezeket is ki kellene cserélni öt-hat évente, akkor is, ha látszólag épek.

 

Szerencsére egyre több szülő viszi el gyermekét fogszabályzásra. A girbe-gurba fogsor nemcsak esztétikai probléma. A szabálytalanul növő fogak, mivel nehéz tisztítani őket, hamarább kezdenek szuvasodni. A szabályzás ma már nem függ az életkortól: felnőttek is kaphatnak fogszabályozó készüléket. Jó hír a szégyenlősebbeknek: vannak már fehér és átlátszó szerkezetek is – igaz, jóval drágábbak, mint a hagyományosak, amelyeket alig lehet észrevenni.  A tea, kávé, vörösbor és cigaretta elszínezheti a fogakat. A fehérítő fogkrémek általában nem hoznak látványos eredményt. A vakító mosoly azonban visszaszerezhető. Mégpedig egy zselé segítségével, amelyet a fogorvos ken fel a fogakra. Létezik egy lassúbb, kíméletesebb módszer is: zselé otthoni használatra.

 

Amerikai tudósok kifejlesztettek egy „varázspálcát". Az új, számítógép által vezérelt injekció teljesen fájdalommentes. Az eljárás titka, hogy először az ínyszövet tűhegy előtti részét érzéstelenítik, így a beteg a szúrást már nem is érzi. A módszer másik előnye: a fogorvos pontosan ki tudja jelölni az érzéstelenítendő részt, ezért nem fordulhat elő, hogy a fél arcunkat, szánkat és a nyelvünket is elzsibbasztja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!