Bizonyos mézfajták hatékonyabbak az antibiotikumoknál
Az antibiotikumok általában csak bizonyos baktériumfajokra hatnak, és csak akkor, ha az illető törzsek nem rezisztensek velük szemben. A sidney-i egyetem munkatársai kimutatták, hogy ezzel ellentétben egyes mézfajták minden vizsgált kórokozó ellen hatásosnak bizonyultak, még a multirezisztens baktériumok ellen is. Eredményeikről a kutatók a European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases című szaklapban számoltak be a Der Standard osztrák újság internetes kiadása szerint.
A mikrobák nem fejlesztettek ki rezisztenciát az új-zélandi és ausztrál manuka, illetve zselébokor mézfajtákkal szemben, amelyeket teafáról gyűjtögető méhek termelnek.
Azt, hogy miként akadályozza meg a méz a fertőzéseket, a kutatók még nem tudják. Csak gyanítják, hogy a metilglioxál nevű alkotóelem a méz más összetevőivel kölcsönhatásba lép, és így gátolja meg, hogy a kórokozók új, „mézrezisztens” törzseket alakíthassanak ki.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!