Az antibiotikumok általában csak bizonyos baktériumfajokra hatnak, és csak akkor, ha az illető törzsek nem rezisztensek velük szemben. A sidney-i egyetem munkatársai kimutatták, hogy ezzel ellentétben egyes mézfajták minden vizsgált kórokozó ellen hatásosnak bizonyultak, még a multirezisztens baktériumok ellen is. Eredményeikről a kutatók a European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases című szaklapban számoltak be a Der Standard osztrák újság internetes kiadása szerint.
A mikrobák nem fejlesztettek ki rezisztenciát az új-zélandi és ausztrál manuka, illetve zselébokor mézfajtákkal szemben, amelyeket teafáról gyűjtögető méhek termelnek.
Azt, hogy miként akadályozza meg a méz a fertőzéseket, a kutatók még nem tudják. Csak gyanítják, hogy a metilglioxál nevű alkotóelem a méz más összetevőivel kölcsönhatásba lép, és így gátolja meg, hogy a kórokozók új, „mézrezisztens” törzseket alakíthassanak ki.
Forrás: MTI