Veszélyben a daganatos, cukorbeteg, asztmás betegek kezelésére szolgáló gyógyszerek

Szerző: Szimpatika
Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint kulcsgyógyszerek kerülhetnek ki a közfinanszírozott körből a "félreértelmezett" spanyol modell bevezetésével. Ennek következtében olyan innovatív, életmentő gyógyszerek kerülhetnek ki a tb által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetőek: egyebek mellett daganatos betegségek, cukorbetegség vagy asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek

Leitner György, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke egy budapesti sajtóbeszélgetésen kiemelte: Magyarországon valójában nem a spanyol modellt, hanem annak csupán egy elemét akarják bevezetni, egyfajta hatósági árcsökkentésként.

Ennek következtében olyan innovatív, életmentő gyógyszerek kerülhetnek ki a tb által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetőek: egyebek mellett daganatos betegségek, cukorbetegség vagy asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek – tette hozzá. Közölte: a tervezett intézkedés egy-egy termék finanszírozhatóságát is veszélyezteti, ezek akár teljesen eltűnhetnek a piacról. Az orvosok így "kényszerűen" vagy drágább, vagy kevésbé korszerű szereket tudnak csak majd felírni betegeiknek – mondta Leitner György.

Véleménye szerint már a Széll Kálmán Terv első változatának 2013-as évre vonatkozó megtakarítási előirányzata is "teljes tévút" volt, majd megjelent a Széll Kálmán Terv 2.0, amelynek alapján a kormányzat újabb 40 milliárdot szeretne megtakarítani a gyógyszerkasszában.

Úgy fogalmazott, már a kiindulópont is téves, miszerint Magyarországon magas a gyógyszerfogyasztás. Leitner György azt mondta: a magyarországi gyógyszerfogyasztás költsége a GDP-hez viszonyítva az uniós átlag alatt van, és európai szinten az ország a középmezőnyhöz sorolható. Leitner György arra is kitért, hogy amikor Spanyolországban bevezették a később spanyol modellnek nevezett intézkedési csomagot, ott teljesen más volt a kiindulópont, például a 65 éven felüliek ingyen kapták gyógyszereiket. Magyarországon viszont egészen más helyzetben van a gyógyszerágazat. Az elmúlt időszakban már több intézkedés sújtotta a gyógyszeripar szereplőit – mondta.

Az egyesület elnöke szerint az idei gyógyszertámogatás reálértéken már így is az 1994-es szinten van. Ha pedig a megtakarítási tervet megvalósítják, az visszatérést jelent a 80-as évek gyógyszerbüdzséjéhez – mondta, hozzátéve: "a gyógyszerkaszát lényegében megfelezik." Leitner György szerint a megoldást a kormányzat és az ágazat szereplőinek aktívabb párbeszédével lehetne megtalálni. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért a tervezett intézkedésekről alkotott véleményét és javaslatait eljuttatta mások mellett Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak és Sélleiné Márki Máriának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!