Az öregedés nem jelentheti a fogak elvesztését. A megelőzés otthoni módszerei

2012. 06. 15.
Szerző: Szimpatika
Az ínygyulladás a fogak elvesztésének egyik legfőbb oka. Ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a problémával, amelybe azonban nem szabad belenyugodni. Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical esztétikai fogszakorvosa a legújabb kutatásokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

A Nature Immunology című lap tanulmánya szerint az idősödéssel egyre gyakoribbá váló fogínyproblémák együtt járnak egy Del-1 nevű kémiai anyag csökkenésével. Ez a fehérje megakadályozza, hogy a fehérvérsejtek megtapadjanak a száj szövetein és roncsolják azokat. A tudósok egereken végzett kísérletekben megfigyelték, hogy ha növelték a Del-1 szintjét a fogínysorvadásos, idősebb példányokon, mind az ínyproblémák, mind a csontveszteség jelentősen csökkent. Az angol és amerikai kutatók éppen ezért most arra törekszenek, hogy megértsék a Del-1 immunrendszerre gyakorolt hatását, hiszen ez hozzájárulhat a fogínybetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is.

A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez a probléma, amely a népesség közel ötödét érinti, a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki. Ezek a baktériumok alapvetően gyulladásokat okoznak, így többek az ínyét is.


Veszélyes következmények


A tartósan gyulladt íny nemcsak fogvesztéshez vezethet, de a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladás majdnem megduplázza a koronáriabetegség kockázatát is.

Nem kell beletörődni

Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical esztétikai fogorvosa szerint sok felnőtt egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, a további következményekről nem beszélve. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember a megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – ez utóbbi kitűnően elvégezhető például fogselyemmel. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is.  Így ő akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!