Jobb, mint a Viagra?
A dinnyeféléknek két közkedvelt változata ismert: a görög- és a sárgadinnye. Előbbi feltehetően Dél-Afrikából, míg utóbbi az egykori Perzsia területéről származik. Termesztésük ezeken a vidékeken több évezredes hagyományokra nyúlik viszsza. A görögdinnye kabaktermésének több mint 90 százaléka víz. Ennek köszönhető, hogy egy-egy jól megtermett gyümölcs elfogyasztása után szervezetünk szinte „átmosódik”: a belek intenzívebb mozgása miatt gyorsul az emésztés, a vesékben fokozódik a kiválasztás, így a felesleges sók hamarabb távoznak a testből. A gyümölcshús pirosas színéért felelős likopin nevű növényi színanyag nagy szerepet játszik egyes szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében.
A sárgadinnye különböző fajtái sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak: a gyümölcsben található kalcium és vas elősegíti a vérképzést, a foszfor nélkülözhetetlen a fehérje-anyagcserében, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert. A termés húsos részének narancssárga színét adó béta-karotin és zeaxanthin véd a káros UV-sugaraktól, illetve megköti az ártalmas szabad gyököket. Ezek a vegyületek emellett jótékonyak a szem és a bőr működésére is.
A görögdinnyének mindezeken felül van még egy kedvező tulajdonsága: a gyümölcsben (különösen a héj alatt lévő fehér termésfalban) nagy mennyiségű citrulin található. Ez az 1930-as években felfedezett aminosav fokozza a szervezet nitrogén-monoxid termelését, így közvetve tágítja az ereket, vagyis egyfajta természetes potencianövelő szerként hatva sokat segíthet az idősödő férfiak gondjain.
Forrás: nol.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!