Könyörgöm, kapcsoljátok ki a tévét!

2012. 06. 03.
|
Elöljáróban szeretném leszögezni, nem vagyok elvakultan tv-ellenes. Nem gondolom, hogy a készüléket ki kell dobni a lakásból, mert mindaz, ami a dobozból ömlik, felesleges, sőt, egyenesen káros. Azt gondolom, hogy azért van minden készüléknek távirányítója, azon pedig gomb meg csatornaváltó, hogy kikapcsoljuk, elkapcsoljuk, lehalkítsuk. Sőt, újabban arra is van mód, hogy a műsort, a filmet, amire kíváncsiak vagyunk, felvegyük, későbbre eltegyük, mert most nem alkalmas megnézni. Mert vendég jött, mert még ébren van a gyerek, mert dolgunk van, vagy egyszerűen csak gondolkodnivalónk. Csend kell tehát. Csend kellene.

Mostanában mégis egyre gyakrabban azon kapom magam, hogy legszívesebben ordítanék: könyörgöm, kapcsoljátok ki a tévét!

Mert azt tapasztalom, hogy bárhová megyek, a televízió mindenhol zajong. Háttérként. Mintha az emberek félnének a csendtől. Első dolguk, amint hazaérnek, hogy bekapcsolják, s az utolsó, mielőtt lefekszenek az, hogy elzárják. Nemegyszer előfordul, hogy miközben valakivel interjút készítek az otthonában, közben sem kapcsolja ki a tévét. Nemegyszer előfordul, hogy társaságban, vendégségben, miközben beszélgetünk, a háttérben megy a televízió. A televízió, mely elfoglalja a legjobb helyet a lakásban, és hangjával, villódzó képeivel gyakorlatilag betölti a teret. Mindent visz. Békességet, egymásra figyelést, önálló gondolatokat. A televízió, mely olyan, akár a drog, függőséget okoz, és idővel leépíti a személyiséget.

Igazából azonban nem a felnőttek tévéfüggőségéről szeretnék beszélni. Nem az ostoba sorozatokról, az ezerszer ismételt akciófilmekről, és híradónak csúfolt bulvár-összeállításokról. Arról szeretnék beszélni, hogy mindez hogyan tesz kárt a gyerekeinkben. Azért szeretnék erről beszélni, mert véleményem szerint a televízió nem azzal rombol, amit általában gondolunk. Igaz, egy amerikai kutatás szerint egy átlagos gyerek, felnőtté válásáig körülbelül 20 ezer gyilkosságot és további 80 ezer más erőszakos jelenetet lát a képernyőn. Az is igaz, hogy a televízióban sugárzott erőszak befolyásolja a gyermekek pillanatnyi agressziós szintjét. A hosszú távú hatás azonban nem egyértelmű. Amerikai kísérletek azt bizonyították, hogy az agresszív számítógépes játékok és filmek a gyerekek agressziós szintjét rövid távon ugyan növelik, de hosszú távon nem. Legalábbis nem nyilvánvalóan, és nem minden esetben. Sőt, a gyerekpszichológusok egyenesen azt állítják, hogy a durva televíziós műsorok hosszú távon még hasznosak is lehetnek. Csökkenthetik a frusztrációt, s erre nagy szükségünk van. Felnőttnek, gyereknek egyaránt. Hiszen mindannyiunkat ér frusztráció, mely elraktározódik és felhalmozódik. Márpedig a lélektan egyik alapvető elmélete, hogy a folyamatos frusztráció idővel agresszióba csap át. Az agresszió vagy befelé irányul, ilyenkor a gyerek rágja a körmét, bepisil, önmaga ellen fordul (miként a felnőtt is ezért iszik, drogozik, cigizik).  Vagy kifelé vezeti le, verekszik, nekimegy mindenkinek. Az akciófilmek, durva televíziós jelenetek akár még segíthetnek is a frusztrált gyereknek az agressziót kiélni, kifelé fordítani. Ilyen értelemben hasznosnak is mondhatók. Nem véletlen, hogy a régi mesék, a Piroska és a farkas meg a Jancsi és Juliska is tele van borzasztó dolgokkal. Nem véletlen, hogy a klasszikus mesefilmek tele vannak bunyóval. Egy vizsgálatban például megszámolták, hogy Tom és Jerry egyórányi műsorban 88 esetben hajigálták szakadékba, verték lapáttal fejbe, szögezték vasvillával falhoz egymást, ha éppen nem kórházban hevertek, talpig gipszben.

Az életkornak megfelelő mesék és játékok, legyenek bármennyire agresszivitással tele, mégsem ártalmasak, mert a gyerek számára érthető nyelven, mondatokban és képekben fogalmaznak. Ezzel oldják a feszültséget. De csak a nekik készült mesék és rajzfilmek. Mert az ilyen meséket a gyerekek a felnőttek jelenlétében nézik, a felnőtt olvassa fel nekik. A mesélés megnyugtatja a gyereket. Mert tudja, hogy anya, apa vele van, fogja a kezét, hangja ismerős, ha kérdése van, válaszol. Ez nem a valóság, hanem csak mese. Könyvből olvasott. A nem nekik való, technikailag tökéletes, készen kapott képek azonban elmossák a határt valóság és mese között. Ha az agresszió mellett nincs felnőtt, aki segít mindezt feldolgozni, akkor valószínű, hogy a gyerek ezt a magatartást viselkedésében átveszi, követni fogja, eljátssza. Ezzel is megpróbálván szabadulni a hatásától. Tehát nem az a baj a televízióval, hogy sok benne az agresszivitás, hanem az, hogy a gyerek ezt egyedül nézi, hallja. Még akkor is, amikor látszólag oda sem figyel. Amikor játszik, miközben apa a híradót nézi, vagy miközben az esti film előzetese üvölt. S mivel a mesével, rajz- és diafilmmel ellentétben a látottakat, hallottakat nem magyarázza senki, nem segít feldolgozni senki, a tévéből ömlő, gyerek számára érthetetlen, feldolgozhatatlan tartalom feszültséget kelt benne.

Ezért haragszom, amikor egy lakásban örökké szól a televízió. Ezért is. Meg azért, mert ha örökösen szól a tévé, a gyerek idegrendszere nem tud pihenni. Bár látszólag egyáltalán nem zavarja, valójában örökösen ingereli, bombázza. Ráadásul hét-nyolcéves koráig nem képes arra, hogy különbséget tegyen fikció és valóság között. Számára a képernyőn látható jelenetek és a valóság között sokáig nincs éles határvonal. A felnőttek ezt valamiért nem értik. Vagy nem törődnek vele. Ki-be járkálnak, főznek, beszélgetnek, telefonálnak. A képernyőről pedig egész nap, megállás nélkül ömlik a kép, a hang, a zaj. Valahogy egyre több helyen, egyre több családban így van.

Ezért érzem mostanában úgy, hogy legszívesebben ordítanék: könyörgöm, kapcsoljátok ki a televíziót!

Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el