Könyörgöm, kapcsoljátok ki a tévét!

2012. 06. 03.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Elöljáróban szeretném leszögezni, nem vagyok elvakultan tv-ellenes. Nem gondolom, hogy a készüléket ki kell dobni a lakásból, mert mindaz, ami a dobozból ömlik, felesleges, sőt, egyenesen káros. Azt gondolom, hogy azért van minden készüléknek távirányítója, azon pedig gomb meg csatornaváltó, hogy kikapcsoljuk, elkapcsoljuk, lehalkítsuk. Sőt, újabban arra is van mód, hogy a műsort, a filmet, amire kíváncsiak vagyunk, felvegyük, későbbre eltegyük, mert most nem alkalmas megnézni. Mert vendég jött, mert még ébren van a gyerek, mert dolgunk van, vagy egyszerűen csak gondolkodnivalónk. Csend kell tehát. Csend kellene.

Mostanában mégis egyre gyakrabban azon kapom magam, hogy legszívesebben ordítanék: könyörgöm, kapcsoljátok ki a tévét!

Mert azt tapasztalom, hogy bárhová megyek, a televízió mindenhol zajong. Háttérként. Mintha az emberek félnének a csendtől. Első dolguk, amint hazaérnek, hogy bekapcsolják, s az utolsó, mielőtt lefekszenek az, hogy elzárják. Nemegyszer előfordul, hogy miközben valakivel interjút készítek az otthonában, közben sem kapcsolja ki a tévét. Nemegyszer előfordul, hogy társaságban, vendégségben, miközben beszélgetünk, a háttérben megy a televízió. A televízió, mely elfoglalja a legjobb helyet a lakásban, és hangjával, villódzó képeivel gyakorlatilag betölti a teret. Mindent visz. Békességet, egymásra figyelést, önálló gondolatokat. A televízió, mely olyan, akár a drog, függőséget okoz, és idővel leépíti a személyiséget.

Igazából azonban nem a felnőttek tévéfüggőségéről szeretnék beszélni. Nem az ostoba sorozatokról, az ezerszer ismételt akciófilmekről, és híradónak csúfolt bulvár-összeállításokról. Arról szeretnék beszélni, hogy mindez hogyan tesz kárt a gyerekeinkben. Azért szeretnék erről beszélni, mert véleményem szerint a televízió nem azzal rombol, amit általában gondolunk. Igaz, egy amerikai kutatás szerint egy átlagos gyerek, felnőtté válásáig körülbelül 20 ezer gyilkosságot és további 80 ezer más erőszakos jelenetet lát a képernyőn. Az is igaz, hogy a televízióban sugárzott erőszak befolyásolja a gyermekek pillanatnyi agressziós szintjét. A hosszú távú hatás azonban nem egyértelmű. Amerikai kísérletek azt bizonyították, hogy az agresszív számítógépes játékok és filmek a gyerekek agressziós szintjét rövid távon ugyan növelik, de hosszú távon nem. Legalábbis nem nyilvánvalóan, és nem minden esetben. Sőt, a gyerekpszichológusok egyenesen azt állítják, hogy a durva televíziós műsorok hosszú távon még hasznosak is lehetnek. Csökkenthetik a frusztrációt, s erre nagy szükségünk van. Felnőttnek, gyereknek egyaránt. Hiszen mindannyiunkat ér frusztráció, mely elraktározódik és felhalmozódik. Márpedig a lélektan egyik alapvető elmélete, hogy a folyamatos frusztráció idővel agresszióba csap át. Az agresszió vagy befelé irányul, ilyenkor a gyerek rágja a körmét, bepisil, önmaga ellen fordul (miként a felnőtt is ezért iszik, drogozik, cigizik).  Vagy kifelé vezeti le, verekszik, nekimegy mindenkinek. Az akciófilmek, durva televíziós jelenetek akár még segíthetnek is a frusztrált gyereknek az agressziót kiélni, kifelé fordítani. Ilyen értelemben hasznosnak is mondhatók. Nem véletlen, hogy a régi mesék, a Piroska és a farkas meg a Jancsi és Juliska is tele van borzasztó dolgokkal. Nem véletlen, hogy a klasszikus mesefilmek tele vannak bunyóval. Egy vizsgálatban például megszámolták, hogy Tom és Jerry egyórányi műsorban 88 esetben hajigálták szakadékba, verték lapáttal fejbe, szögezték vasvillával falhoz egymást, ha éppen nem kórházban hevertek, talpig gipszben.

Az életkornak megfelelő mesék és játékok, legyenek bármennyire agresszivitással tele, mégsem ártalmasak, mert a gyerek számára érthető nyelven, mondatokban és képekben fogalmaznak. Ezzel oldják a feszültséget. De csak a nekik készült mesék és rajzfilmek. Mert az ilyen meséket a gyerekek a felnőttek jelenlétében nézik, a felnőtt olvassa fel nekik. A mesélés megnyugtatja a gyereket. Mert tudja, hogy anya, apa vele van, fogja a kezét, hangja ismerős, ha kérdése van, válaszol. Ez nem a valóság, hanem csak mese. Könyvből olvasott. A nem nekik való, technikailag tökéletes, készen kapott képek azonban elmossák a határt valóság és mese között. Ha az agresszió mellett nincs felnőtt, aki segít mindezt feldolgozni, akkor valószínű, hogy a gyerek ezt a magatartást viselkedésében átveszi, követni fogja, eljátssza. Ezzel is megpróbálván szabadulni a hatásától. Tehát nem az a baj a televízióval, hogy sok benne az agresszivitás, hanem az, hogy a gyerek ezt egyedül nézi, hallja. Még akkor is, amikor látszólag oda sem figyel. Amikor játszik, miközben apa a híradót nézi, vagy miközben az esti film előzetese üvölt. S mivel a mesével, rajz- és diafilmmel ellentétben a látottakat, hallottakat nem magyarázza senki, nem segít feldolgozni senki, a tévéből ömlő, gyerek számára érthetetlen, feldolgozhatatlan tartalom feszültséget kelt benne.

Ezért haragszom, amikor egy lakásban örökké szól a televízió. Ezért is. Meg azért, mert ha örökösen szól a tévé, a gyerek idegrendszere nem tud pihenni. Bár látszólag egyáltalán nem zavarja, valójában örökösen ingereli, bombázza. Ráadásul hét-nyolcéves koráig nem képes arra, hogy különbséget tegyen fikció és valóság között. Számára a képernyőn látható jelenetek és a valóság között sokáig nincs éles határvonal. A felnőttek ezt valamiért nem értik. Vagy nem törődnek vele. Ki-be járkálnak, főznek, beszélgetnek, telefonálnak. A képernyőről pedig egész nap, megállás nélkül ömlik a kép, a hang, a zaj. Valahogy egyre több helyen, egyre több családban így van.

Ezért érzem mostanában úgy, hogy legszívesebben ordítanék: könyörgöm, kapcsoljátok ki a televíziót!

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
817
Aktív eset:
699
Gyógyult:
71
Elhunyt:
47
Karanténban:
59
Mintavétel:
23746
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.04.07. 07:11

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Áprilisi akció

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 650 Ft

44,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 290 Ft

114,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon® menta ízű belsőleges szuszpenzió

500 ml

2 560 Ft

5,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő Forte 1500 mg filmtabletta

90 db + 90 db

8 580 Ft

47,7 Ft/db
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

BÁNÓ® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 470 Ft

34,7 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

AkusTone fülspray

15 ml

2 120 Ft

141,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Sudocrem®

125 g

2 250 Ft

18 Ft/g
Kozmetikum

Aciclovir AL 50 mg/g krém

2 g

1 140 Ft

570 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 650 Ft

441,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 510 Ft

35,1 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 060 Ft

1624 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 020 Ft

126,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 650 Ft

265 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 980 Ft

66 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 880 Ft

129,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 020 Ft

40,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rutascorbin® 20 mg/50 mg tabletta

50 db

1 140 Ft

22,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el