Könyörgöm, kapcsoljátok ki a tévét!

2012. 06. 03.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Elöljáróban szeretném leszögezni, nem vagyok elvakultan tv-ellenes. Nem gondolom, hogy a készüléket ki kell dobni a lakásból, mert mindaz, ami a dobozból ömlik, felesleges, sőt, egyenesen káros. Azt gondolom, hogy azért van minden készüléknek távirányítója, azon pedig gomb meg csatornaváltó, hogy kikapcsoljuk, elkapcsoljuk, lehalkítsuk. Sőt, újabban arra is van mód, hogy a műsort, a filmet, amire kíváncsiak vagyunk, felvegyük, későbbre eltegyük, mert most nem alkalmas megnézni. Mert vendég jött, mert még ébren van a gyerek, mert dolgunk van, vagy egyszerűen csak gondolkodnivalónk. Csend kell tehát. Csend kellene.

Mostanában mégis egyre gyakrabban azon kapom magam, hogy legszívesebben ordítanék: könyörgöm, kapcsoljátok ki a tévét!

Mert azt tapasztalom, hogy bárhová megyek, a televízió mindenhol zajong. Háttérként. Mintha az emberek félnének a csendtől. Első dolguk, amint hazaérnek, hogy bekapcsolják, s az utolsó, mielőtt lefekszenek az, hogy elzárják. Nemegyszer előfordul, hogy miközben valakivel interjút készítek az otthonában, közben sem kapcsolja ki a tévét. Nemegyszer előfordul, hogy társaságban, vendégségben, miközben beszélgetünk, a háttérben megy a televízió. A televízió, mely elfoglalja a legjobb helyet a lakásban, és hangjával, villódzó képeivel gyakorlatilag betölti a teret. Mindent visz. Békességet, egymásra figyelést, önálló gondolatokat. A televízió, mely olyan, akár a drog, függőséget okoz, és idővel leépíti a személyiséget.

Igazából azonban nem a felnőttek tévéfüggőségéről szeretnék beszélni. Nem az ostoba sorozatokról, az ezerszer ismételt akciófilmekről, és híradónak csúfolt bulvár-összeállításokról. Arról szeretnék beszélni, hogy mindez hogyan tesz kárt a gyerekeinkben. Azért szeretnék erről beszélni, mert véleményem szerint a televízió nem azzal rombol, amit általában gondolunk. Igaz, egy amerikai kutatás szerint egy átlagos gyerek, felnőtté válásáig körülbelül 20 ezer gyilkosságot és további 80 ezer más erőszakos jelenetet lát a képernyőn. Az is igaz, hogy a televízióban sugárzott erőszak befolyásolja a gyermekek pillanatnyi agressziós szintjét. A hosszú távú hatás azonban nem egyértelmű. Amerikai kísérletek azt bizonyították, hogy az agresszív számítógépes játékok és filmek a gyerekek agressziós szintjét rövid távon ugyan növelik, de hosszú távon nem. Legalábbis nem nyilvánvalóan, és nem minden esetben. Sőt, a gyerekpszichológusok egyenesen azt állítják, hogy a durva televíziós műsorok hosszú távon még hasznosak is lehetnek. Csökkenthetik a frusztrációt, s erre nagy szükségünk van. Felnőttnek, gyereknek egyaránt. Hiszen mindannyiunkat ér frusztráció, mely elraktározódik és felhalmozódik. Márpedig a lélektan egyik alapvető elmélete, hogy a folyamatos frusztráció idővel agresszióba csap át. Az agresszió vagy befelé irányul, ilyenkor a gyerek rágja a körmét, bepisil, önmaga ellen fordul (miként a felnőtt is ezért iszik, drogozik, cigizik).  Vagy kifelé vezeti le, verekszik, nekimegy mindenkinek. Az akciófilmek, durva televíziós jelenetek akár még segíthetnek is a frusztrált gyereknek az agressziót kiélni, kifelé fordítani. Ilyen értelemben hasznosnak is mondhatók. Nem véletlen, hogy a régi mesék, a Piroska és a farkas meg a Jancsi és Juliska is tele van borzasztó dolgokkal. Nem véletlen, hogy a klasszikus mesefilmek tele vannak bunyóval. Egy vizsgálatban például megszámolták, hogy Tom és Jerry egyórányi műsorban 88 esetben hajigálták szakadékba, verték lapáttal fejbe, szögezték vasvillával falhoz egymást, ha éppen nem kórházban hevertek, talpig gipszben.

Az életkornak megfelelő mesék és játékok, legyenek bármennyire agresszivitással tele, mégsem ártalmasak, mert a gyerek számára érthető nyelven, mondatokban és képekben fogalmaznak. Ezzel oldják a feszültséget. De csak a nekik készült mesék és rajzfilmek. Mert az ilyen meséket a gyerekek a felnőttek jelenlétében nézik, a felnőtt olvassa fel nekik. A mesélés megnyugtatja a gyereket. Mert tudja, hogy anya, apa vele van, fogja a kezét, hangja ismerős, ha kérdése van, válaszol. Ez nem a valóság, hanem csak mese. Könyvből olvasott. A nem nekik való, technikailag tökéletes, készen kapott képek azonban elmossák a határt valóság és mese között. Ha az agresszió mellett nincs felnőtt, aki segít mindezt feldolgozni, akkor valószínű, hogy a gyerek ezt a magatartást viselkedésében átveszi, követni fogja, eljátssza. Ezzel is megpróbálván szabadulni a hatásától. Tehát nem az a baj a televízióval, hogy sok benne az agresszivitás, hanem az, hogy a gyerek ezt egyedül nézi, hallja. Még akkor is, amikor látszólag oda sem figyel. Amikor játszik, miközben apa a híradót nézi, vagy miközben az esti film előzetese üvölt. S mivel a mesével, rajz- és diafilmmel ellentétben a látottakat, hallottakat nem magyarázza senki, nem segít feldolgozni senki, a tévéből ömlő, gyerek számára érthetetlen, feldolgozhatatlan tartalom feszültséget kelt benne.

Ezért haragszom, amikor egy lakásban örökké szól a televízió. Ezért is. Meg azért, mert ha örökösen szól a tévé, a gyerek idegrendszere nem tud pihenni. Bár látszólag egyáltalán nem zavarja, valójában örökösen ingereli, bombázza. Ráadásul hét-nyolcéves koráig nem képes arra, hogy különbséget tegyen fikció és valóság között. Számára a képernyőn látható jelenetek és a valóság között sokáig nincs éles határvonal. A felnőttek ezt valamiért nem értik. Vagy nem törődnek vele. Ki-be járkálnak, főznek, beszélgetnek, telefonálnak. A képernyőről pedig egész nap, megállás nélkül ömlik a kép, a hang, a zaj. Valahogy egyre több helyen, egyre több családban így van.

Ezért érzem mostanában úgy, hogy legszívesebben ordítanék: könyörgöm, kapcsoljátok ki a televíziót!

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
18 866
Aktív eset:
13 779
Gyógyult:
4 401
Elhunyt:
686
Karanténban:
26 750
Mintavétel:
626 021
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.21. 09:31

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el