A gyógyszerész tanácsai fogyókúrázóknak. 2. rész

Szerző: Pegán Zsolt
Folytatjuk az áprilisi számunkban elkezdett fogyókúra-témát. Tudjuk, hogy vigyázni kell az ismeretlen eredetű termékekkel, továbbá, hogy az internetes rendelés esetén is nagyon körültekintőek kell lennünk. De mi a helyzet azokkal a készítményekkel, amelyek ma Magyarországon is beszerezhetők a gyógyszertárakban? Mi alapján válasszunk, ha úgy döntöttünk, hogy rá szeretnénk segíteni a fogyókúránkra? Erről kérdeztük Dr. Kárpátiné Dr. Gangl Terézt, a soproni Arany Kígyó Gyógyszertár vezetőjét.

Különféle reklámokat látni, melyek fogyást elősegítő termékeket ajánlanak nekünk. De mit válasszunk, hogyan válasszunk?

Mielőtt a választásról beszélünk, említsünk meg néhány fontos dolgot. Először is, a fogyókúra szándékának belülről kell fakadnia! E nélkül nem megy!

Aztán a korszerű, tudatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás segít megőrizni a formánkat, az ideális testsúlyunkat. Ha tudatosan élünk ezekkel, nem kell tartanunk az elhízástól. És persze ott vannak a barátnők „tutti tippjei”, a különböző diétás receptek, az interneten keringő hitek és tévhitek. Ezek útvesztőiben persze hamar eltévedhetünk.

A siker titka a személyre szabott választás, mert ami jól működhet az egyik embernél, az nem biztos, hogy beválik a másiknál.

Akkor tehát a különféle készítmények közül is személyre szabottan kell választani. Miben tud segíteni nekünk a gyógyszerészünk?

Tanácsot tud adni, hogy melyik szert válassza a páciens, ha szénhidrátéhségről van szó, és melyiket, ha zsíranyagcsere-problémát kell megoldani. Szénhidrátéhségről beszélünk, ha valaki úgy érzi, hogy ő csak csoki, süti vagy éppen kenyér elfogyasztásával tud jóllakni. A zsíranyagcsere-problémát pedig érezhetjük a hasunkon, csípőnkön lerakódó párnácskákból.

Szénhidrát-anyagcsere befolyásolására vagy cukorbetegség esetén ajánlatos krómtartalmú készítményt szedni. Étvágycsökkentésre vagy zsírlerakódásra biztosan a korpa- vagy egyéb növényirost-tartalmú készítmények használnak leginkább. Vannak olyan készítmények, amelyek nemcsak a zsírok beépülését, de már a zsírok felszívódását is képesek megakadályozni. A gyógyszerész különbséget tesz a kórosan falánk és a ritkán étkező, de mégis túlsúlyos, a fiatal vagy az idős elhízott számára ajánlható gyógytermékek között, és biztosan mást ajánl egy cukorbeteg számára, vagy akkor, ha egyéb társbetegségről is szó van.

 

Szóval, jobban járok, ha hagyom magam kifaggatni?

Igen, mert az előzőeken túl további kérdéseket sem árt tisztázni. Néhány példa. Használt-e korábban már valamit, és az bevált-e? Mennyit szeretne fogyni? Mióta túlsúlyos? Van-e ismert betegsége, esetleg emésztési probléma, székrekedés? Szokott-e tapasztalni gyomorégést? Milyen a koleszterinszintje?

Ugyanakkor a fogyókúra kapcsán figyelni kell arra is, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség. Ezek megelőzésére a patikában kapható különböző vitamin- és ásványianyag-tartalmú készítmények kiválóan alkalmasak.

Nem alkalmasak azonban a testtömeg csökkentésére a vízhajtó gyógyszerek. Ezek szedése során ugyan kiürülnek a folyadékraktárak a szervezetből átmenetileg – ez okozza az ideiglenes testsúlycsökkenést –, de ezek másnapra ismét feltelnek. Korszerűtlenek a turmixok is, mert utólagos éhségérzetet okozhatnak.

Mi a helyzet a folyadékbevitellel és az étrenddel a fogyókúra alatt?

Először is, ne kezdjünk drasztikus fogyókúrába! A lassan felszedett kilókat lassan kell leadni. Persze tudom, hogy vannak alkalmak az életünkben, amikor viszonylag gyorsan szeretnénk megszabadulni fölösleges kilóinktól, például egy közelgő esküvő alkalmából. Nyilván egyedi tanácsadással, ésszerű határok között az ilyesmi is megoldható, de a visszahízás kockázata ilyenkor is fennállhat.

A rendszeres testmozgás, a fizikai erőkifejtés fokozza az izmok energiatermelését, és ezzel a zsíroxidációt. Minden diéta és étrend-kiegészítő mellé elengedhetetlen a helyes életmód, a megfelelő mozgás és az átgondolt, személyre szabott étrend.

Szervezetünk működésének feltételeit a fogyókúra alatt is biztosítanunk kell. Fontos a nagy mennyiségű folyadék bevitele (2-3 l naponta) a veseműködés és a kiválasztás biztosítása érdekében. A folyadék legyen tiszta ásványvíz, ennek fogyasztása az esetleges éhségérzetet is csökkenti.

Gyógyszerészünktől kérhetünk étkezési tanácsot, és fordulhatunk dietetikushoz is.

Van-e olyan eset, mikor a gyógyszerész nem tud segíteni?

Igen, van. Hízáshoz vezető hormonális problémák hátterében állhatnak például a pajzsmirigy, a nemi hormonok és a mellékvese működési zavarai is. Az erre utaló tünetek alapján a gyógyszerész ilyenkor a beteget a kezelőorvosához irányítja. A helyesen alkalmazott hormonkezelés megoldja a problémát. Hasonlóképpen jár el az esetleges gyógyszermellékhatás következtében kialakult elhízás esetén is.

És persze, ha valaki mindenképpen egy vényköteles gyógyszerben hisz, úgy azt is csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!