Az erőspaprika zsírégető és egészségvédő hatása

Szerző: Szimpatika
Az erőspaprika kivonata a test hőmérsékletének növelésével, az anyagcsere serkentésével és a zsírraktárok energiává való átalakulásával segíti a fogyni akarókat. Dr. Tihanyi István gyermekorvos, természetgyógyász, iridológus szerint a paprika nem csak erre jó.

Érdemesnek tartom a paprikakivonat fogyókúrát segítő, anyagcserét serkentő, zsírégető hatása mellett – írja a doktor úr –, felhívni a figyelmet további nagyon fontos pozitív élettani hatásaira is, ezért röviden ismertetem a kedves olvasóval a paprika más, kevésbé ismert, de nem kevésbé fontos tulajdonságait. Őshazája Mexikó, ahol már 7000 éve termelik a paprikát. A világ lakosságának kb. egynegyede fogyasztja rendszeresen kiváló ételízesítő fűszerként. Hatásosan alkalmazzák több száz éve a népi medicinában is. Napjainkban a paprika egyre jobban felkeltette a tudományos világ érdeklődését, és komoly klinikai kutatások központjába került

 

A paprika élettani hatásai

A paprika jellegzetesen erős hatóanyagát, a kapszaicint, először Micko állította elő 1898-ban. A capsaicionidok a bőrön, de különösen a nyálkahártyán erős, égő érzést váltanak ki. Szembe, orrba, szájba, torokba kerülve erős fájdalmat gerjeszt. A paprikakivonat lényeges eleme a könnygáz előállításának, és az amerikai rendőrség és az FBI által használt önvédelmi spraynak is (U12-6 C). Tehát a kapszaicintől érezzük csípősnek a paprikát. Ez a fenolból származtatható alkaloida nem oldódik vízben, ezért nem lehet a paprika által kiváltott csípő érzést vízivással könnyíteni. A kapszaicin képlete: CHON, 8-metil-N-vanillil-6-nonénamid.

Dr. Jancsó Miklós kutatásai, melyek szintén a Szegedi Gyógyszertani Intézetben folytak, a kapszaicin neurogén-gyulladásokra kiváltott pozitív hatását bizonyították. Dr. Jancsó Miklós kimutatta, hogy a kapszaicin többszörös adagolása során a kísérleti állatok érző-receptorai elvesztik érzékenységüket a kapszaicin iránt. Ez a hozzászokás csak a kémiai ingerekre vonatkozik, a mechanikai ingerekkel szemben a receptorok érzékenysége megmarad. Többek között, ennek köszönhetően a paprika ismét a tudományos érdeklődés középpontjába került.

Egy nemrégiben megjelent közlemény beszámol a kapszaicin szív- és érrendszeri betegségeket megelőző, preventív hatásáról, mely a thrombociták aggregációjára gyakorolt hatással magyarázható.
Több évszázada sikerrel alkalmazzák a népgyógyászatban a paprika fájdalomcsillapító hatását. A tudomány ennek alapját a szenzoros neuronokban történő P-anyag depleciójával (megvonás) magyarázza.

Tisza-vidéki és Dunamenti népek gyorsan felismerték a paprika immunizáló hatását. Így lett azután a hideglelés orvossága, csillapítószere. Az utóbbi időben elvégzett kutatások bizonyították, hogy nagyobb mennyiségű paprika bevétele a melegérző receptorok izgatásával izzadást és a testhőmérséklet süllyedését váltja ki.
Magyarországon kívül először Amerikában kezdtek felfigyelni a magyar paprikára, és ez nem véletlen. Leírások szerint, a múlt század elején egy bevándorló hascsikarását paprikás pálinkával orvosolta. A kezelés annyira eredményesnek bizonyult, hogy másokat is megpróbált meggyógyítani vele. Mivel a másoknál is bevált a kezelése, Tincturus Papricus néven árusítani kezdte, és hamarosan meggazdagodott belőle.

A szegedi néphagyomány a paprikának a malária és a kolera mellett egyéb orvosi alkalmazásait is ismeri. Így többek között főleg a látást élesítő, antiszeptikus, cukorbetegséget gyógyító hatása miatt alkalmazták.

Dr. Minder Gyula a 30-as évek végén az Új Szent János Kórház urológiai osztályán vizsgálta a paprikakivonat hatását. A paprikakivonat (Vitapric) fogyasztása után nem volt gyakoribb a vizelés, nem növekedett a vizelet volumene, az imperatív vizelési inger nem jelentkezett, a vizelet pH egy-két tizedet emelkedett, a fvs-szám csökkent a vizeletben, az üledékben lényeges változás nem történt, de a haematuriákat jól befolyásolta. A vérzéscsillapító hatást külön kiemelte nem gyulladásos vesevérzések, daganatos eredetű vesevérzések esetében, instrumentális vizsgálatokban, illetve mindezekben profilaktikusan.

A kapszaicinhez hasonló piperint, ami a borsfélék hatóanyaga, az indiaiak már betegségek egész sorában ajánlották, használták különböző vizelési panaszok orvoslására, amint ez a Susruta Samhita leírásából kitűnik (Krisztus ideje körül).

A legújabb kutatások az erőpaprika szelektív fájdalomcsillapító hatását tanulmányozzák. Ez ugyanis egy forradalmi felfedezés, hiszen az eddig ismert fájdalomcsillapítók, melyeket operáció során és a fogászati gyakorlatban alkalmaznak, fájdalom érzékelése mellet blokkolják a tapintásérzékelést és a mozgatóidegeket is. A fájdalomcsillapítás szempontjából a más két idegvezetés blokkolását nem kívánatos mellékhatásnak tekinthetjük. A Harvard Egyetem kutatói rájöttek, hogy a kapszaicin egy fájdalomcsillapító molekulával (QX-314) együtt adva nem okoz kiesést a tapintásban és a mozgásfunkcióban. Az ilyen szelektív blokádja a fájdalomérzékelő rostoknak, amely nem okoz zsibbadást vagy bénulást, a nagy előrelépést jelent a helyi érzéstelenítésben.

 

Hazánkban a lakosság közel fele érintett a fejfájás valamely típusában. 2009 óta a patikákban kapható, újdonságnak számító fejfájás-csillapító orrspray, amely áttörést jelentett a fejfájás, a migrén és az allergia kezelésében, fő hatóanyaga szintén a kapszaicin. Hatását úgy fejti ki, hogy a kapszaicin érzéketlenné teszi az orrnyálkahártya idegvégződéseit, és javítja a környékbeli szövetek keringését, így rendkívül gyors enyhülést jelent a felfájásra és az arcüregi fájdalomra, allergiára. Az orrspray használata után 4-5 másodpercig erős, égő hatás érezhető, ezután azonban megnyugtatja és ellazítja a görcsös ereket és az arcizmokat.

A Biochemical and Biophysical Research Communication című szaklapban a nottinghami egyetem kutatói arról számolnak be, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelős mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelőző hatását magyar tudósok kutatásai is megerősítik. A kapszaicin ráadásul itt is szelektíven hat, ugyanis az egészséges sejteket nem támadja meg. A kapszaicin sikeresen alkalmazható a rákellenes kemoterápia során, hiszen a kezelésnek gyakori mellékhatása a szájnyálkahártya-gyulladás. Ez kapszaicintartalmú bonbonok szopogatásával orvosolható.

További kutatások kiemelik a kapszaicin belsőleg való alkalmazásának a nyugtató hatását, mivel növeli az neuropeptidek (endorfinok = boldogsághormonok ) termelését.

 

forrás: házhozpatika.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!