Másképp működik a bulimiások agya?

2009. 01. 26.
Egy a New York-i Columbia Egyetemen végzett kutatás során kiderült, hogy a bulimia nervosában szenvedők agya máshogy reagál bizonyos ingerekre, mint azoké, akik nem betegek.
Rachel Marsh, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a kísérlet során húsz olyan nőt vizsgáltak, akik legalább kilenc éve szenvednek ebben a betegségben, valamint részt vett a kísérletben 20 egészséges nő is.

Miközben mindkét csoport agyi tevékenységét fMRI-vel, vagyis funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal figyelték. A feladat az volt, hogy eldöntsék, hogy a képernyőn előttük megjelenő nyilak mely irányba mutatnak. A tesztelés elején a jobb oldalra mutató nyilak a képernyő jobb oldalán villantak fel, míg a baloldalra mutatók a képernyő bal oldalán. Később vegyesen, vagyis a  képernyő baloldalán megjelenő nyilak olykor jobb, máskor bal oldalra mutattak és a jobb oldalon felvillanó nyilak is vegyesen mutattak mindkét irányba. Ahhoz, hogy ekkor is helyes válasz születhessen, a teszt résztvevőinek az automatikus reakciójukat kell visszafognia, vagyis önszabályozó és kognitív kontrollra van szükségük.

 

A kísérlet során a bulimia nervosás betegek gyorsabban válaszoltak, viszont több rossz választ adtak, ami mutatja, hogy a falási és hányási rohamoktól szenvedő betegek nehezebben szabályozzák önmagukat. A kísérlet vezetője elmondta, hogy nem lehet véletlen az sem, hogy az ilyen betegek között több például a kábítószerfüggő és a bolti tolvaly is.

Az is kiderült, hogy a gyors és gyakran rossz válaszok meghozásához a bulimiás nők agyuk más részét aktiválták, mint azok, akik egészségesek, és nem olyan gyorsan, de sokkal pontosabban oldották meg a feladatokat.

Az további kutatást igényel, hogy pontosan hogyan függ össze a betegség és az eltérő agyműködés, vagyis, melyik az ok és melyik az okozat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!