Kiütés, vagy allergia? Mi a különbség?

Szerző: Szimpatika
A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok. Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.

Fémallergia

Tünetek:

A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Jellegzetes tünetei az érintett területen jelentkező vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, lemezesen hámlik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária (csalánkiütés)-szerű is.

Kezelése:

A fémallergia megállapítására két általánosságban leggyakrabban használt tesztelési módszer létezik. Egyik az ún. epicután teszt: a hát bőrére felhelyezett fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt (vérvizsgálat).

A fémallergia eddigi egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fémek elkerülése volt. Ez sajnos sok esetben az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelentette. Létezik egy módszer, a nikkel-deszenzibilizáció, mely nikkelallergia esetén alkalmazható. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal, szájon át alkalmazva történik. A min. egy éven át tartó terápia a bőrtüneteket is hatékonyan szünteti meg.

Ekcéma

Tünetek:

Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Legismertebb formái az ún. atópiás dermaitis, ez öröklött hajlam talaján jelentkező ekcéma és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló betegség.

Kezelése:

Az atópiás dermatitisz kezelése gondos bőrápolás, helyi gyulladáscsökkentő készítmények, belsőleg antihisztaminok, fénykezelés, diéta.

A kontakt ekcémát  leggyakrabban a bőrrel érintkező ékszer, kozmetikum, vegyszer, festékanyag váltja ki, először az érintett börfelületen, majd akár testszerte is. Kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

 

Gyógyszerallergia

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hozzá hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek a: barbiturátok, antikonvulziv szerek, inzulin és a jód.

Tünetei:

Csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat.

Kezelése:

A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése.

A gyógyszerallergia kivizsgálása általában nem egyszerű feladat, csak ebben jártas szakemberhez forduljunk, gyakran kórházi háttér szükséges hozzá a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulása miatt.

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!