A cékla a magyar Aloe vera!

Szerző: Szimpatika
A cékla a magyar Aloe vera! A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog –, szív és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt. A várandósság ideje alatt is ajánlott a fogyasztása, hiszen segít a vérképzésben.

A cékla gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban: a legdivatosabb éttermek ma előszeretettel használják a lila erezetű, élénkzöld leveleket. A mézédes céklagumót legjobb, ha nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztjuk. Ha fokozni szeretnénk az ízhatást, reszeljünk hozzá almát vagy körtét is, így igazán ízletes vitaminpürét kapunk! Ha nassolnánk valamit, rágcsálhatunk szeletekre vágott céklát: segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.

A céklalé készítéséhez lehetőleg bio zöldséget használjunk. Mivel a cékla méregtelenítő hatása elég erős, így naponta 2, maximum 3 dl  elég belőle. A frissen készített céklalé alkalmas a betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Paradicsomlével, almával vagy egyéb frissen facsart zöldség-vagy gyümölcslével ízesítve friss és egészséges készíthetünk.. Fogyasztás előtt a hűtőben ajánlott tárolni 1-2 órát.

A céklát főzve vagy sütve rengeteg módon elkészíthetjük. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes leveseket, szószokat vagy akár édességeket is készíthetünk belőle.

 

Kedvcsináló: egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept

Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.

Az alaposan megmosott céklát hámozzuk meg, öblítsük le, reszeljük vékonyra és tegyük egy tálba. Ezután megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeljünk hozzá, sózzuk  meg, adjunk hozzá a citromlevet, olíva olajat és mézet. Forgassuk össze alaposan az alapanyagokat, majd hagyjuk hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatjuk, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.

Sült cékla és kecskesajtsaláta

Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.

Előkészítés: vágjuk le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tegyük félre, mert később majd fel tudjuk használni. A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tegyük  be egy lábasba, szórjunk rá egy kis sót, öntsünk rá egy kis olíva olajat, és pároljuk meg. Ezután az egészet tegyük be egy sütőbe, és 180 fokon süssük puhára. A kicsorduló céklalevet öntsük át egy tálba és adjuk hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal öntsük fel a levet.

A saláta összeállítása: hámozzuk meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb. Vágjuk apró falatokra, adjuk hozzá a sajt darabokat, díszítsük a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsük le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatjuk.

 

Forrás. www. bojtoles.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!