Több mint egymillió ember veszítheti el a gyógyszerét

2012. 04. 29.
Szerző: Szimpatika
Míg tavaly még 360 milliárd forint jutott gyógyszertámogatásra, a Széll Kálmán 2.0 szerint jövőre már csak 140 milliárd fog. Erre a helyzetre a gyógyszergyártók várhatóan termékkivonással reagálnak, ami megroppanthatja az ellátást.

Számtalan ötlet került a kormány elé: hogyan fizessen többet a beteg, mivel az első hónapok adatai szerint már az idei évre tervezett gyógyszerköltség-megtakarítással is bajok vannak, így a várt 83 milliárdos lefaragáshoz is még további intézkedések kellenek.

A nemzetgazdasági tárcánál megerősítették, hogy az újabb tízmilliárdokat elvonó program része az úgynevezett „spanyol gyógyszer-támogatási modell” egyes elemeinek adaptálása. E szerint a tíz évnél régebben támogatott készítmények meghatározott körében a gyártóknak kötelezően kellene csökkenteniük az áraikat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 2004 előtt forgalomba került orvosságok árát 15 százalékkal kötelezően kellene csökkenteniük a cégeknek.

A Népszabadság ugyanakkor úgy tudja, hogy a hatósági árcsökkentésre  a gyártók részleges kivonulással reagálnának.  E szerint 122, mással nem helyettesíthető terméket is kivonnának a piacról. A gyógyszerek közt vannak daganatokra, szív- és érrendszerre, anyagcsere-betegségekre ható orvosságok is. E készítményeket most 1,1 millió magyar beteg használja .

 

forrás: Népszabadság Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!