Függőséget okozhat a sok szénhidrát

2009. 01. 15.
A kukoricapehely, a croissant, és egyéb szénhidrátban gazdag ételek olyan függőséget okozhatnak, mint a nikotin – állítja egy Új-Zélandi kutató.
A kóros evési rohamoktól szenvedő emberek esetében Simon Thornley szerint nem csupán falánkságról van szó, hanem arról, hogy függővé a szénhidrátban gazdag ételektől. Az orvos szerint ugyanis a szénhidrát okozta hirtelen vércukorszint emelkedés az agynak azokat a részeit aktiválja, amelyek a függési folyamatokért felelősek. Akik rászoknak a cukros péksütemények és gabonapelyhek fogyasztására olyan tűnteteket produkálnak, mint akár a drogosok: kontroll vesztés, és elvonás esetén depresszió.

Az orvos szerint az ilyen többszörösen finomított szénhidrátokat akár úgy lehetne kezelni, mint a dohányipari termékeket: korlátozni kellene reklámozásukat, és az egészségkárosító hatásra figyelmeztető címkéket is el kellene helyezni az ilyen termékek csomagolásán.

Thornley ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk, gabonák és hüvelyesek nem tartoznak a veszélyes, egészségkárosító szénhidrátok közé.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!