Egészséges, vagy káros a tejfogyasztás?

Szerző: Szimpatika
Bár a tejtermékek finomak, nem mindenki számára élvezhetők. Az emberiség egy része ugyanis nehezen emészti meg a tehéntejet. A felnőttkori tejfogyasztás előnye, hátránya rengeteg vita tárgya. Sokan állítják, hogy a felnőtt szervezetnek nincs szüksége tejre. Mások szerint viszont igenis fontos fehérje- és kalciumforrás.

A tejfogyasztás ellenzői szerint a tejmentes diéta nem jelenti azt, hogy nem jut a szervezetünk kalciumhoz. A joghurtban például több a kalcium, mint a tejben, és könnyebb megemészteni is. A káposztafélékben és más zöldségekben majdnem annyi a csontok épsége miatt fontos ásványi anyag, mint egy csésze tejben. A zöldségek ráadásul a tejjel ellentétben K-vitamint is tartalmaznak, mely szintén szükséges az erős csontokhoz. A tofuban és a szezámmagban is rengeteg a kalcium. Ha az egy csészére vetített kalciummennyiséget vizsgáljuk, a tej a lista végén kullog – állítják a tejfogyasztást ellenzők. A petrezselyemben például háromszor annyi a kalcium, mint a tejben, érvelnek.

A tej hasznosságáról szóló tanulmányok például A Pediatrics egyik 2005-ös számában megjelent tanulmány, melyet a vegetarianizmust támogató Orvosok a Felelősségteljes Gyógyításért Bizottság készített, azt találta, hogy “csekély mértékű támogatást élvez a megnövekedett tejfogyasztást szorgalmazó étrend… a gyermekek és fiatalok csontfejlődése érdekében.” A Journal of Dairy Science 2006-os tanulmányából kiderül, hogy a tej erős csontokat épít, csökkenti a vérnyomást, segíti a fogyást és egy sor rákfajta ellen véd. Azt is mondják, hogy a nem tejalapú kalciumforrásokból általában hiányzik a telített zsírsav. A tejből azonban a zsírszegény változatot javasolják, de ezt csak kevesen szeretik.

Most akkor kinek higgyünk? Valószínűleg egyik végletes megállapítás sem érvényes mindenkire. Annak, aki szereti a tejet, és jól meg tudja emészteni igazán fölösleges bizonygatni, hogy a tej egészségtelen. Míg azoknak a laktózérzékenyeknek, akiknek a tej hasmenést és egyéb emésztési panaszokat okoz, hiába is érvelnénk az ital egészségessége mellett.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!