Mire figyeljünk az étrend-kiegészítők vásárlásakor, hogy elkerüljük az egészségkárosodást?

Szerző: Szimpatika
Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, betegségek gyógyítására, panaszok kezelésére nem alkalmasak, többek között ezért is tilos ilyen hatásra hivatkozva reklámozni, árusítani őket. Az étrend-kiegészítők a hagyományos étrendből hiányzó anyagok pótlására hivatottak, ezért ne használja azokat gyógyszerként, a hagyományos orvosi kezelés mellett vagy helyett.
  • Betegség, panaszok esetén forduljon orvoshoz, ne kezelje saját magát sem diagnózis ismeretében, sem a nélkül, étrend-kiegészítővel!
  • Azért, mert egy étrend-kiegészítő kizárólag természetes, növényi anyagokból áll, nem biztos,  hogy biztonságos, gondoljunk csak a mérges galócára!

  • Az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt, ismert egészségkárosító  hatással, mellékhatással rendelkező gyógynövények listája megtekinthető az OÉTI weboldalán: https://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=54
  • Ne rendeljen, ne vásároljon étrend-kiegészítőt az internetről! A világhálón keresztül illegálisan forgalomban lévő termékekhez is hozzá lehet jutni. Ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, sőt egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, ami súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethet.
  • Amennyiben az étrend-kiegészítő fogyasztása során nem várt hatásokat, tüneteket tapasztal, forduljon orvoshoz a súlyosabb egészségkárosodás elkerülése érdekében!
  • Ha az étrend-kiegészítő reklámozása kapcsán olyan lehetséges mellékhatásokra hívják fel a figyelmet, melyek élelmiszerektől nem várhatók el, pl. erős szívdobogás, szívritmus-zavar, zavartság, erős izzadás, hányinger, órákon át tartó merevedés, stb., kerülje el a termékek fogyasztását.
  • Ha rendszeresen gyógyszert szed, akkor figyeljen arra is, hogy gyógyszere és az étrend-kiegészítő hatóanyaga között nincs-e olyan kölcsönhatás, amely a gyógyszer hatását felerősíti vagy csökkenti. Étrend-kiegészítő fogyasztásáról tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Forrás: www.oeti.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!