Ősi ösztön vagy szerzett rutin – Az anyatejes táplálás (1. rész)

2012. 03. 17.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A születés utáni első pillanatok csodája, mikor az anya magához öleli a babát, mellére teszi, és megszoptatja. Vannak azonban olyan esetek, mikor a várva várt pillanat késik, esetleg el is marad. Miért? A kérdésre W. Ungváry Renáta, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke tudja a hiteles és szakszerű választ.

– Valóban, miközben azt gondoljuk, hogy a legtermészetesebb és legegyszerűbb esemény az újszülött baba első szoptatása, és utána már gördülékenyen megy a további anyatejes táplálás, azt kell mondanom, hogy ez nem minden esetben történik így – magyarázza. – Az okok sokfélék lehetnek. Kezdjük talán azzal, hogy az ősi anyai feladat a nagycsaládokban természetes esemény volt, a fiatal lányok látták, amint anyjuk megszoptatja kisebb testvérüket, esetleg nagynéni vagy rokon a saját kicsinyét. Szinte "belenőttek" ebbe a feladatba, és mire rájuk került a sor, mindent tudtak róla. A nemzedékek szétválása, a nagycsaládok "felrobbanása" következtében viszont előfordul, hogy fiatal anyák, kismamák még nem is láttak "élőben" csecsemőszoptatást, akkor szembesülnek szépségeivel és gondjaival, mikor nekik is babájuk születik. Az is közrejátszik e "szerepkör" újratanulásában, hogy volt olyan időszak, amikor nem is tartották olyan fontosnak az anyatejes táplálást: a kismamák dolgoztak, a baba bölcsődébe került igen korán, és nőtt fel különféle tápszereken.

Az elnök megítélése szerint ma az anyatejes táplálás szinte reneszánszát éli, nem vitás, hogy ez a legoptimálisabb a babának, hiszen minden szükséges tápanyag, vitamin, ásványi anyag megtalálható benne, ami a kicsi fejlődéséhez szükséges. Mint hangsúlyozza, ezen túl az anyának is ez a legkényelmesebb, a legjobb, hiszen a babát szinte bárhol meg lehet etetni, nemcsak otthon, hanem akár a parkban, hivatali helyiségben, egészségügyi intézményben is – az ezzel kapcsolatos előítéletek, gátlások eltűnőben vannak. A szülést követően amúgy is kimerült, fáradt kismamák a szoptatással kiváltják a háromóránkénti tápszerezést, főzést, mosogatást és minden egyebet, ami a mesterséges táplálással együtt jár.

– A szoptatás előnyei mellett azonban előfordulnak bizonyos akadályok, amelyek megnehezítik a mama és a baba dolgát is – ismeri el. – Legtöbbször az anyatej "beindulása" okoz gondot, ha azonnal nem indul meg a tejtermelődés, a mamák többsége pánikba esik. A másik általánosnak mondható probléma, vajon elég-e a tej a babának, elég tápláló-e, nem marad-e éhes vagy "alultáplált" a csecsemő. De olyan eset is előfordul, amikor a "hiba" a baba "készülékében" van. Vagy egyszerűen lusta, vagy koraszülötten, esetleg valamilyen fejlődési rendellenességgel jött a világra, még nem "áll rá" a szája a szopásra, vagy előbb kapott cumisüvegből táplálékot, és már nem veszi a fáradságot, hogy az anyatejet szívja. A mamák gyakran oktalan és felesleges idegeskedése, szorongása végül sok esetben valóban a tej csökkenéséhez vagy elapadásához vezet.

A szoptatás csodáját átélni tehát csak felkészülten, kellő tudással, türelemmel lehet igazán, és ebben a "kettősben" az anyának és a csecsemőnek is főszerep jut.

– Ez így van. Bár elemi ösztönről van szó, ősi tudásról, mégis azt vallják a szakemberek, hogy a helyes szoptatást meg kell tanulni, gyakorolni kell, és nem szégyen adott esetben tapasztalt hozzáértőktől tanácsot, támogatást kérni. Sajnos a szülészeteken az országban talán mindössze tíz helyen működik ilyen irányú segítő tanácsadás.

Sok képzett szakember van ebben a témakörben, de az anyák közül kevesen tudják, hova és kihez fordulhatnak segítségért, ha a "tejúton" elakadnak.

– Két szervezetet említek, ahol a kezdő mamák minden segítséget megkapnak a szoptatással kapcsolatban. Az egyik a La Leche Liga, amelyet még 1956-ban alapított néhány Chicago mellett élő amerikai fiatal édesanya, akiknek ugyancsak problémát okozott kezdetben gyermekük anyatejes táplálása. Kétségeiket megbeszélték, megosztották egymással tapasztalataikat, és létrehozták a ligát annak reményében, hogy szélesebb körben, több sorstársuknak tudnak segíteni. Ma nemzetközi közhasznú szervezetként, egységes filozófia jegyében működik a világ minden részében, 66 országban mintegy 3000 ligavezető közreműködésével, akik önként vállalt feladatként adják át tapasztalataikat a fiatal anyáknak. Magyarországon a szervezet két évtizede alakult meg, önkéntes tagjai értékes információkkal segítik a hozzájuk fordulókat. A Szoptatásért Magyar Egyesület egy évtizedes múltra tekint vissza. Laktációs és szoptatási tanácsadók közreműködésével fejti ki tevékenységét.

Ezek szerint mindkét szervezet egyazon cél érdekében tevékenykedik, nevezetesen, hogy segítsék az anyatejes szoptatás kezdeti nehézségeivel szembesülő anyákat.

– A cél valóban azonos, de a két szervezet közt van egy nagy különbség: amíg a ligában kimondottan önszerveződő, tapasztalatokkal rendelkező anyák az önkéntes segítők, addig az egyesületben professzionális, képzett szakemberek dolgoznak, akik felkészítő oktatáson vettek részt, nemzetközileg elismert vizsgát tettek és működési jogosítványt szereztek. Van közöttük orvos, védőnő, szülésznő, pszichológus, akik kiegészítő vagy önálló tevékenységként gyakorolják a laktációs és szoptatási tanácsadást. Még hozzáteszem, hogy a laktációs tanácsadás olyan plusz, ami kimondottan az anyatejjel foglalkozik, annak minőségével, összetételével, méghozzá a legújabb nemzetközi kutatások tükrében, azokat felhasználva. (folyt.)

A nyitólapról ajánljuk

Augusztusi akció

Béres Porcerő Forte filmtabletta

90 db

6 100 Ft

67,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hydrominum tabletta

30 db

2 520 Ft

84 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 995 Ft

99,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Vibovit By Eurovit Immun gumivitamin

50 db

3 415 Ft

68,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Acneminum tabletta

30 db

2 060 Ft

68,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 620 Ft

5,4 Ft/ml
Kozmetikum

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 400 Ft

146,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 800 Ft

120 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 040 Ft

102 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 860 Ft

38,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

NYDA® express fejtetvek és serkék ellen spray

50 ml

2 750 Ft

55 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 080 Ft

1040 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Proliver tabletta

30 db

1 245 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg külsőleges oldat

50 ml

2 230 Ft

44,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 100 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el