Ősi ösztön vagy szerzett rutin – Az anyatejes táplálás (1. rész)

2012. 03. 17.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A születés utáni első pillanatok csodája, mikor az anya magához öleli a babát, mellére teszi, és megszoptatja. Vannak azonban olyan esetek, mikor a várva várt pillanat késik, esetleg el is marad. Miért? A kérdésre W. Ungváry Renáta, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnöke tudja a hiteles és szakszerű választ.

– Valóban, miközben azt gondoljuk, hogy a legtermészetesebb és legegyszerűbb esemény az újszülött baba első szoptatása, és utána már gördülékenyen megy a további anyatejes táplálás, azt kell mondanom, hogy ez nem minden esetben történik így – magyarázza. – Az okok sokfélék lehetnek. Kezdjük talán azzal, hogy az ősi anyai feladat a nagycsaládokban természetes esemény volt, a fiatal lányok látták, amint anyjuk megszoptatja kisebb testvérüket, esetleg nagynéni vagy rokon a saját kicsinyét. Szinte "belenőttek" ebbe a feladatba, és mire rájuk került a sor, mindent tudtak róla. A nemzedékek szétválása, a nagycsaládok "felrobbanása" következtében viszont előfordul, hogy fiatal anyák, kismamák még nem is láttak "élőben" csecsemőszoptatást, akkor szembesülnek szépségeivel és gondjaival, mikor nekik is babájuk születik. Az is közrejátszik e "szerepkör" újratanulásában, hogy volt olyan időszak, amikor nem is tartották olyan fontosnak az anyatejes táplálást: a kismamák dolgoztak, a baba bölcsődébe került igen korán, és nőtt fel különféle tápszereken.

Az elnök megítélése szerint ma az anyatejes táplálás szinte reneszánszát éli, nem vitás, hogy ez a legoptimálisabb a babának, hiszen minden szükséges tápanyag, vitamin, ásványi anyag megtalálható benne, ami a kicsi fejlődéséhez szükséges. Mint hangsúlyozza, ezen túl az anyának is ez a legkényelmesebb, a legjobb, hiszen a babát szinte bárhol meg lehet etetni, nemcsak otthon, hanem akár a parkban, hivatali helyiségben, egészségügyi intézményben is – az ezzel kapcsolatos előítéletek, gátlások eltűnőben vannak. A szülést követően amúgy is kimerült, fáradt kismamák a szoptatással kiváltják a háromóránkénti tápszerezést, főzést, mosogatást és minden egyebet, ami a mesterséges táplálással együtt jár.

– A szoptatás előnyei mellett azonban előfordulnak bizonyos akadályok, amelyek megnehezítik a mama és a baba dolgát is – ismeri el. – Legtöbbször az anyatej "beindulása" okoz gondot, ha azonnal nem indul meg a tejtermelődés, a mamák többsége pánikba esik. A másik általánosnak mondható probléma, vajon elég-e a tej a babának, elég tápláló-e, nem marad-e éhes vagy "alultáplált" a csecsemő. De olyan eset is előfordul, amikor a "hiba" a baba "készülékében" van. Vagy egyszerűen lusta, vagy koraszülötten, esetleg valamilyen fejlődési rendellenességgel jött a világra, még nem "áll rá" a szája a szopásra, vagy előbb kapott cumisüvegből táplálékot, és már nem veszi a fáradságot, hogy az anyatejet szívja. A mamák gyakran oktalan és felesleges idegeskedése, szorongása végül sok esetben valóban a tej csökkenéséhez vagy elapadásához vezet.

A szoptatás csodáját átélni tehát csak felkészülten, kellő tudással, türelemmel lehet igazán, és ebben a "kettősben" az anyának és a csecsemőnek is főszerep jut.

– Ez így van. Bár elemi ösztönről van szó, ősi tudásról, mégis azt vallják a szakemberek, hogy a helyes szoptatást meg kell tanulni, gyakorolni kell, és nem szégyen adott esetben tapasztalt hozzáértőktől tanácsot, támogatást kérni. Sajnos a szülészeteken az országban talán mindössze tíz helyen működik ilyen irányú segítő tanácsadás.

Sok képzett szakember van ebben a témakörben, de az anyák közül kevesen tudják, hova és kihez fordulhatnak segítségért, ha a "tejúton" elakadnak.

– Két szervezetet említek, ahol a kezdő mamák minden segítséget megkapnak a szoptatással kapcsolatban. Az egyik a La Leche Liga, amelyet még 1956-ban alapított néhány Chicago mellett élő amerikai fiatal édesanya, akiknek ugyancsak problémát okozott kezdetben gyermekük anyatejes táplálása. Kétségeiket megbeszélték, megosztották egymással tapasztalataikat, és létrehozták a ligát annak reményében, hogy szélesebb körben, több sorstársuknak tudnak segíteni. Ma nemzetközi közhasznú szervezetként, egységes filozófia jegyében működik a világ minden részében, 66 országban mintegy 3000 ligavezető közreműködésével, akik önként vállalt feladatként adják át tapasztalataikat a fiatal anyáknak. Magyarországon a szervezet két évtizede alakult meg, önkéntes tagjai értékes információkkal segítik a hozzájuk fordulókat. A Szoptatásért Magyar Egyesület egy évtizedes múltra tekint vissza. Laktációs és szoptatási tanácsadók közreműködésével fejti ki tevékenységét.

Ezek szerint mindkét szervezet egyazon cél érdekében tevékenykedik, nevezetesen, hogy segítsék az anyatejes szoptatás kezdeti nehézségeivel szembesülő anyákat.

– A cél valóban azonos, de a két szervezet közt van egy nagy különbség: amíg a ligában kimondottan önszerveződő, tapasztalatokkal rendelkező anyák az önkéntes segítők, addig az egyesületben professzionális, képzett szakemberek dolgoznak, akik felkészítő oktatáson vettek részt, nemzetközileg elismert vizsgát tettek és működési jogosítványt szereztek. Van közöttük orvos, védőnő, szülésznő, pszichológus, akik kiegészítő vagy önálló tevékenységként gyakorolják a laktációs és szoptatási tanácsadást. Még hozzáteszem, hogy a laktációs tanácsadás olyan plusz, ami kimondottan az anyatejjel foglalkozik, annak minőségével, összetételével, méghozzá a legújabb nemzetközi kutatások tükrében, azokat felhasználva. (folyt.)

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
59 247
Aktív eset:
41 615
Gyógyult:
16 242
Elhunyt:
1 390
Karanténban:
27 859
Mintavétel:
961 441
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.25. 09:31

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el