5 ezrelék alatt a csecsemőhalálozás hazánkban

2012. 03. 13.
Szerző: Szimpatika
A KSH legfrissebb adatai szerint a csecsemőhalandósági mutató 2011-ben 4,9 ezrelék volt, amely számottevő javulás a 2010. évi 5,3 ezrelékhez képest. Az ezredfordulón ezer gyermek közül 9,1 nem érte meg az egyéves életkort, míg 2010-ben ez 5,3 volt, majdnem a felére esett vissza. A mutató most első alkalommal csökkent a lélektani 5 ezrelék alá.

A csecsemőhalandóság értéke nemzetközi viszonylatban is fontos jelzőszáma egy ország társadalmi-gazdasági fejlettségének, egészségvédelmi ellátórendszerének, a lakosság egészségi kultúrájának. És jóllehet a 4,9-es mutató még számottevően elmarad a 2010. évben mért 4,3 ezrelékes EU átlagtól, mégis a szakma és a Semmelweis Egyetem – mint az ország legnagyobb újszülöttellátó intézménye – büszke arra, hogy a gazdasági válság és a nagymérvű orvoselvándorlás ellenére erőfeszítései sikeresek voltak és javult a magyar csecsemők életkilátása.

A csecsemőhalálozás szempontjából a koraszülöttek a legesendőbbek, a szervek olykor nagyfokú éretlensége miatt. A legéretlenebb koraszülöttek külső beavatkozás nélkül egyáltalán nem, vagy csak súlyos maradandó károsodásokkal maradnának életben. A Semmelweis Egyetem (SE) I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján évente 550 beteg újszülött és koraszülött gyógyul.

A koraszülött intenzív osztály (PIC) nővérei ezeknek a kis súlyú babáknak szerettek volna segíteni, amikor vállalkozó szellemű édesanyákat, nagymamákat hívtak segítségül egy közösségi oldalon, és arra kérték őket, hogy készítsenek a kereskedelmi forgalomban egyáltalán nem hozzáférhető extrém kicsiny méretű ruhákat és sapkákat.

A kezdeményezés olyan jól sikerült, és annyi kisméretű ruhácska gyűlt össze, hogy a klinika most azt tervezi: az ország többi koraszülött centrumába is juttat a 2 kg alatti babáknak szánt ruhákból.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!