Tuti biztos fogyókúrák

Szerző: Dogossy katalin
Február van. Böjti hónap. Beszélnünk kell a fogyásról. Nem is a fogyásról, inkább az odáig vezető útról. A fogyókúrákról, melyek rendszerint hízáshoz vezetnek. Sokan vagyunk olyanok, akik szinte egész életükben fogyókúráznak, s valószínűleg az összes népszerű fogyókúrát kipróbálták már. Én is. Sokan vagyunk, akik még sincsenek megelégedve elért súlyukkal. Én sem.

A fogyás vágya, és szinte parancsoló szükséglete a múlt század hatvanas éveitől, egy Twiggy nevű anorexiás modell megjelenésétől számítható. Azóta fogyókúrázik szüntelenül a világ gazdagabbik fele.( Míg a másik fele nagyon szeretne egy kicsit többet enni, és hízni.) Szinte semmi sincs az életünkben, amit annyira szeretnénk, mint fogyni. Nincs semmi, amihez ennyi segítséget, ötletet, módszert és szert kapnánk. Mégse sikerül. De hát miért?

Erről szeretnék beszélni.

A csoda fogyókúrák azt a látszatot keltik, hogy lefogyni könnyű. A baj csak az, hogy meghízni még sokkal könnyebb. Az ember egy hétig koplal: mínusz másfél kiló. Hétvégén megsajnálja magát: plusz kettő. Napi másfél óra edzés: mínusz fél. Egy kihagyott nap: plusz másfél.

Egy kiadós szerelem: mínusz hat. Egy kiadós csalódás: plusz hét. És akkor jön az aktuális fogyókúra -trend.

 

Például egy időben az akupunktúra. Magyarországon először a hetvenes évek végén kezdte a fogyni kívánó nők fülét szurkálni egy orvosnő, titkon és engedély nélkül. Tömve is volt mindig a rendelője. Fogytak is tőle az emberek rendesen. Igaz, némi tömegpszichózis volt a dologban. A doktornő ugyanis csak azokat kezelte, akik lefogyták a napi fél kilót. Mivel szinte lehetetlen volt hozzá bejutni, senki sem kockáztatta, hogy elveszíti a nehezen megszerzett lehetőséget. Ezért rendesen betartotta az előírt 600 kalóriás étrendet. Naná, hogy fogyott. Az akupunktúrát aztán elismerte a hivatalos orvostudomány. Egy ideig folyt a vita arról, hogy ki szúrhat, milyen engedéllyel és hol. Az ezredfordulóra aztán rendeződött a helyzet. Törvény született arról, hogy csak orvos, csak szakvizsgával, csak orvosi rendelőben szúrhat. Ekkortájt történt, hogy az akupunktúra reneszánszát kezdte élni. Mert bár nem fogyasztott, segítette a fogyást valóban. Igaz, rendkívül szigorú, 600 kalóriás, szénhidrát szegény diétát kellett betartani hozzá. Ennek kibírásában segítettek a tűk. Sokan fogytak vele. Én magam is. A módszer mégis megbukott. Ma már nagyon kevés orvos csinálja. Talán azért, mert tűkkel meg lehetett szüntetni az éhséget, de nem lehetett megszüntetni az ízek utáni vágyat.

Aztán jött a káposztaleves.

Vásároltuk a káposztát fejetlenül. Helyesebben fejjel, vagyis fejes káposztát cipelt haza minden második nő. Emlékszem, hatalmas kondérban főtt nálunk is otthon a hozzávaló, s várta az erkélyen, hogy merjek belőle. Bár többször megpróbáltam, soha nem bírtam a káposztalevest két napnál tovább megenni. Akkorra már a szagától fájni kezdett a gyomrom. Pedig sokan esküdtek rá. Hogy mi volt a káposztaleves sikerének a titka? Talán az, hogy bármennyit ehettünk belőle, a fölösleges folyadék úgyis távozott a szervezetből. Kifundálói esküdtek rá, hogy a benne található nélkülözhetetlen tápanyagok javítják a hangulatot. Stabilizálják a vércukor-szintet. Megakadályozzák, hogy a diétázó éhségrohamokat kapjon, és falni kezdjen. Azt is mondták, hogy maga a káposzta negatív kalóriás étel. S ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát nyer belőle szervezetünk, mint amennyit felhasznál a megemésztéséhez. Ez egyébként elképzelhető, mert az éppen csak megfőtt káposztánál kevés emészthetetlenebb ételt ismerek.

Kitört rajtunk aztán a kilencven napos diéta őrület. EzA a diéta a korábban divatos testkontroll alapvetéseit használta fel, vagyis azt írta elő, hogy mit mivel lehet enni. Első nap kizárólag fehérjét, a második nap keményítőféléket, a harmadikon szénhidrátot, a negyedik napon pedig, csak gyümölcsöt szabad fogyasztani. A gyümölcsnap után a fehérjenappal, az egész kezdődik elölőrőöl. Sokan lefogytak tőle. Meggyőződésem szerint a fogyás mindig a fehérje-, illetve gyümölcsnapokon történt. A keményítő- és szénhidrát napot csak azért kellett belerakni, hogy ki lehessen bírni három hónapig.

Ezután következett az évtized legsikeresebb őrülete,. az Atkins. Sikerének titka valószínűleg abban keresendő, hogy a fogyni vágyó emberiség alapvetően ragadozó. Márpedig ebben a kúrában húst hússal kell enni. Kenyeret, krumplit, rizst és tésztát viszont jobb, ha nem is tartunk otthon. Viszont bátran elszopogathatunk egy darab szalonnát, kortyolhatunk hozzá tejszínt, desszertként sajtot. Volt ismerősöm, aki simán megevett egy mélytányér pacalpörköltet, krumpli és kenyér nélkül, s csak egy kicsit fájt a gyomra utána. Atkins elmélete szerint, ha a szervezet nem jut szénhidráthoz, nem képes tárolni az elfogyasztott zsírt és fehérjét, ezért elkezdi a saját zsírkészleteit energiaforrásként használni. Ez egyébként valószínűleg stimmel.. Csak közben jön a kínzó székrekedés és rossz szagú lehelet, kalciumvesztés, csontritkulás, magas koleszterin- és telített zsírsav -szint, idővel klassz, kis csonttörések,, és némi szívbetegség. Persze ahhoz, hogy ezek a rizikófaktorok bekövetkezzenek, évekig kellene ilyen diétán élni, és ez lehetetlen. A szervezet erősebb,, mint a hiúság. Idő kérdése, és csak s egy fél kiflit adjatok!”, felkiáltással abbahagyjuk az egészet.

Sokáig tartotta magát a vércsoport- diéta is, mely nálam ott bukott meg, hogy folyton elfelejtettem a vércsoportomat. (Most sem tudom) Márpedig a vércsoport- diéta lényege, hogy a helyes táplálék- összetételt az illető vércsoportjától teszi függővé. Megjelenntek a hazai kínálatban is a kinti fogyókúra- őrületek. Az ősember- diétától a bébiétel-kúráig.

Majd jött a lúgosítás. A jelenleg is népszerű természetgyógyászati elmélet szerint a test elsavasodása, minden baj forrása. Minden, mi bennünk történik, az emésztőszervek egészséges állapotától függ. Bőrünk simasága, derekunk karcsúsága, combunk hossza elsősorban és alapvetően a sav-bázis egyensúlytól. Ezt kell tehát elérnünk, úgy hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek az egyensúlyt helyreállítják. Vagy, ha ez nem megy, veszünk valamit, ami drága, és ugyanezt csinálja.

A közel sem teljes fenti felsorolásból is látszik, hogy a kínálat tuti biztos fogyókúrákból végtelen, Mmiként az eredménytelenség is az.

Miért?

Mert az ember már régen nem azért eszik, mert éhes. Hanem azért, mert enni jó. Mert az evés megnyugtat, kielégít. Mert az evés olyan örömforrás, mely stresszel teli, örömtelen életünkben bármikor elérhető.

Ezért tuti biztos fogyókúra a szerelem, a siker.

Ezért a tuti biztos fogyókúra végtelenül egyszerű. Ne egyél valami más öröm helyett. Csak akkor, amikor megéhezel, s annyit, amennyivel jól laksz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!