A fogínyt is tönkreteszi a cigaretta

2008. 11. 25.


A cigaretta számos káros hatása közül most a fogat és a szájat érintő betegségekre hívja fel a figyelmet egy nemrégiben végzett kutatás. A felmérésből ugyanis kiderül, hogy a dohányzók, akár hatszor esélyesebbek a fogínybetegségekre, mint azok, akik nem dohányoznak.
Az amerikai kutatás több, mint 13.000 18 év feletti ember egészségügyi adatait vizsgálta és kiderült, hogy azok, akik egy doboznál kevesebb cigarettát szívnak el egy nap háromszor esélyesebbek, míg akik egy doboznál többet, azok hatszor esélyesebbek a fogínybetegségekre, mint a nem dohányzók.

Ugyanígy növeli a fogíny megbetegedések kockázatát, ha valaki pipázik, vagy szivarozik. Aki dohányzik, annak azt tanácsolják, hogy többször mosson fogat és használjon fogselymet, ami azért is hasznos lehet, mert friss szájízzel kevesebb kedve van az embernek rágyújtani. A legjobb megoldás természetesen a leszokás lenne, már csak azért is, mert a fogínybetegségeknél sokkal súlyosabb eredménye is lehet a füstölgésnek, már ami a szájbetegségeket illeti. Kimutatták, hogy a szájrákosoknak majdnem 90 %-a dohányos. Aki pedig a cigaretta mellett rendszeresen alkoholt is fogyaszt az pedig még jobban növeli az esélyét a szájrákra.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!