Megelőzhető a vakság

2012. 02. 08.
Szerző: Szimpatika
Egy évtized alatt felére csökkent Dániában az időskori látászavarral kezdődő, majd teljes megvakulással járó esetek száma. Egy tanulmány szerint ezt egy új gyógyító eljárással sikerült elérni.
Az éleslátás helye a szem ideghártyáján lévő sárgafolt (makula), amelynek teljes épsége szükséges a tökéletes képhez. Az életkor előrehaladtával mind több ember látása romlani kezd. Ennek oka az, hogy a korosodással járó látásromlást a szervezet javítani próbálja azzal, hogy erre a kényes területre újabb finom ereket növeszt, hogy itt a vérellátás javuljon, ám ezekből az erekből vérsavó is kiszivárog, ami miatt leválik az ideghártya az alapjáról. A makula ezután hegesedni kezd és ez végleges látáskárosodást okoz, vagy akár vaksághoz is vezet.

A fenti folyamatot egy jelzőmolekula, a VEGF indítja el. Ennek hatására növeszt a szervezet ereket a makulára. A kutatók olyan gyógyszert készítettek, mely a szemben lévő üvegtestbe isméltelten fecskendezve gátolja a VEGF káros hatását. Dániában ennek eredménye öt éve jelent meg, amikor ezt a kezelést országszerte használni kezdték.

A vizsgálat eredményeit az American Journal of Ophtalmology közölte. Az északi országban egymillió, ötven évesnél idősebb lakosból 2000-ben még 522 vakságot észleltek a makula degenerációja következtében, ez az arány 2010-re már csak 257 eset volt, ami 50 százalékos csökkenést jelent.

A szakfolyóirat ezzel egyidőben egy másik cikket is közölt, melyben izraeli szemészek hasonló eredményekről számoltak be. A VEGF káros hatását gátló készítmény Izraelben is ugyanolyan hatásos volt, mint a dánok esetében. A VEGF molekula keletkezését megakadályozó gyógyszer hatására a korosodó emberek továbbra is képesek voltak újságot olvasni.

Michael Larsen a Koppenhágai Egyetem szemészprofesszora szerint "óriási közegészségügyi jelentősége van annak, hogy sok ember látásának súlyos károsodását megakadályozhattuk. Sokan nemcsak tovább olvashatnak, hanem autóvezetői jogosítványuk meghosszabbítása is lehetővé vált."

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!