Képzeld magad a helyembe! Az empátia lélektana

2012. 01. 31.
Szerző: Szimpatika
A legújabb kutatások szerint agyunk komoly és nehéz munkát végez azért, hogy átélhessük, milyen lenne valaki másnak a helyében lennünk. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint agyunk természeténél fogva empátiára törekszik, még azok esetében is, akik fizikailag jelentősen különböznek tőlünk. Ehhez azonban két külön agyi régió együttes működésére van szükség.
A Cerebral Cortex című szaklap online kiadásában ismertetett kutatás során az egyetem tudósai rájöttek, hogy az egymáshoz hasonló emberek esetében agyunk az intuitív, szenzoros-motoros régió segítségével hozza létre az empátia érzését, míg különböző embereknél inkább a racionális döntésekért felelős régió a domináns.

A kísérlet során a kutatók kezeket, lábakat és szájakat mozgás közben bemutató videókat mutattak egy végtagok nélkül született nőnek és 13 egészséges önkéntesnek. A kísérletben részt vevőknek ezen kívül olyan bejátszásokat is mutattak, amelyeken injekciókat adtak be más embereknek. A videók megtekintése közben a tudósok agyi vizsgálatok segítségével kísérték figyelemmel az agyműködést, majd a erősen aktív területek elkülönítésével határozták meg az empátia forrását.
A végtagok nélkül született nő esetében megfigyelhető volt, hogy a szenzoros-motoros régió aktivizálódott annak ellenére, hogy a nő a videókon látható feladatokat nem tudta elvégezni, legalábbis nem úgy, mint az egészséges végtagokkal rendelkezők. A számára teljesen lehetetlen feladatok esetében azonban a logikus gondolkodásért felelős agyi terület vált dominánssá. "Ebben az esetben az intuitív és racionális régiók együtt hozták létre az empátia érzését - nyilatkozta Lisa Aziz-Zadeh, az egyetem segédprofesszora - Ez egy teljesen automatikus folyamat, ami minden embernél egyaránt működik."
forrás: medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!