A magas vérnyomás kezelése gyógyszer nélkül

Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás alapvető és jól ismert rizikótényezői az elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás. Ezek mérséklése mellett más, kevésbé ismert módszerekkel is csökkentheti a betegség esélyét!

Lássuk, hogyan!

Kevesebb stressz

Aki heti 41 óránál többet dolgozik, 15 százalékkal nagyobb az esélye a magasvérnyomás-betegség kialakulására. Ezt egy amerikai tanulmány állítja. Ha 51 óránál is többet robotol, a valószínűség 17 százalékra emelkedik. Az ok teljesen kézenfekvő. Aki rengeteget dolgozik, nem talál időt kikapcsolódásra (tornára, testmozgásra), és szinte bizonyos, hogy nem étkezik egészségesen. A sok munka sok stresszel jár, ami ugyancsak emeli a vérnyomást.


Több sajt

Aki naponta három és fél adag (sovány) tejterméket fogyaszt, 36 százalékkal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A tejtermékekben olyan ásványi anyagok vannak, melyek vérnyomás-stabilizáló hatásúak. Ide tartozik a kalcium, a kálium és a magnézium. Igyon reggel vagy délelőtt egy pohár tejet, egyen egy szelet sajtot ebére, fogyasszon joghurtot uzsonnára. Természetesen hasonlóan jó hatásúak az ásványi anyagokat is tartalmazó multivitamin-tabletták.

Egy kis gyaloglás

Napi 40 perc testmozgás öt százalékkal csökkenti vérnyomásának tényleges értékét. Viszont felmérték, hogy azok, akik a naponta négyszer tíz percet gyalogoltak, 11 órára tudták stabilizálni (alacsonyabban) vérnyomásukat, míg azok, akik egyben gyalogoltak ennyit, csak hét óra hosszára. Következtetés: a rendszeres és gyakori mozgás hat a legeredményesebben az erek falára.


Lépcsőn járás


Megmérték a lépcsőzés hatékonyságát: ha heti öt alkalommal naponta tíz percet lépcsőzik, 17 százalékkal javítja szívének egészségi állapotát; és ugyanezzel a fáradsággal a „rossz” koleszterinszint (LDL) is csökken nyolc százalékkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!