Kutyáink pontosan tudják, mit gondolunk

2012. 01. 17.
Szerző: Szimpatika
Egy magyar tanulmány eredményei szerint a kutyák valóban tudják, hogy mire gondolunk, és legalább annyira megértik a szándékunkat, mint a kisgyerekek. A kutyabarátok jó része azt gondolja, hogy a kutyája elsősorban azért engedelmeskedik neki, mert megismeri a gazdája hangját, pedig valójában a szemkontaktus legalább olyan fontos szerepet játszik a kommunikációban, mint a szavakkal történő utasítások.

A kutatók megállapították, hogy a kutyák nem csak a kimondott szavakra reagálnak, hanem megértik, hogy kommunikálni szeretnénk velük. A kutyák egy átlagos hathónapos-kétéves gyerek szintjén képesek értelmezni a szemkontaktus szerepét a kommunikációban.

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt a feltételezést, miszerint léteznek közös szociális képességek az emberek és a kutyák között. Az emberi kommunikációs jelzések megértésében, valamint az ezekre adott reakciókban több hasonlóság is megfigyelhető a csecsemők és a kutyák között, mondta Topál József, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.

 

A magyar kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon a kutya automatikusan követi-e az ember irányjelző fejfordítását (ha egyáltalán követi), vagy csak akkor, ha az irányjelző gesztust megelőzi a közlési szándék kinyilvánítása. A vizsgálatok során a kutyák egy monitort figyeltek, amelyen elhelyeztek egy szemmozgást követő műszert. Majd a kutyáknak egy videót vetítettek, amelynek kezdőképén egy lehajtott fejű ember állt, két oldalán 1-1 virágcseréppel.

Az első esetben az irányjelzést megelőzően a személy felhívta magára a kutya figyelmét: felnézett rá, magas hangon megszólította, majd ezt követően nézett rá az egyik cserépre. A második esetben lefelé fordított fejjel, mély hangon szólította meg az állatot, és a szemkontaktust elkerülve fordította el a fejét a cserép felé.

A vizsgálati eredmények szerint a kutyák a gyerekekhez hasonlóan jobban teljesítettek abban a helyzetben, amikor az irányt mutató személy előzetesen felkeltett a figyelmüket. A kutatók az eredményeket a Current Biology című tudományos folyóiratban publikálták.

 

forrás: Medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!